Αλλάζει το οφσάιντ: Σκέψεις της FIFA που θα φέρει ανατροπή στο ποδόσφαιρο

Η FIFA, η παγκόσμια ομοσπονδία, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο, αλλάζοντας πειραματικά σε πρώτο στάδιο τον κανονισμό για το οφσάιντ.

Διαχρονικά η ατάκα «η αμφιβολία υπέρ του επιτεθέμενου», συνόδευε το οφσάιντ. Ψάχνοντας αν είναι ελάχιστα μπροστά η μύτη του παπουτσιού προκειμένου να υποδειχθεί εκτός θέσης ο ποδοσφαιριστής, διακόπτοντας έτσι υποσχόμενες επιθέσεις, ακυρώνοντας γκολ κ.λπ.

Η FIFA είναι έτοιμη να τα αλλάξει όλα αυτά. Για την ακρίβεια να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του κανονισμού του οφσάιντ, που θα διαφοροποιήσει σχεδόν όσα ξέραμε για το πότε κάποιος θεωρείται εκτός θέσης. Αλλάζοντας την ίδια την μορφή του ποδοσφαίρου.

Όπως αποκάλυψε το «Sky Sport Italia», η FIFA εξετάζει σοβαρά και ουσιαστικά έχει καταλήξει, στην πειραματική εφαρμογή ενός νέου κανονισμού οφσάιντ. Σύμφωνα με αυτόν, θα μετρά το που βρίσκεται το πίσω πόδι του επιτιθέμενου σε σχέση με το μπροστά πόδι του τελευταίου αμυνόμενου. Πιο απλά: Αν η μύτη του παπουτσιού «πιάνει» τη φτέρνα του αντιπάλου, τότε οφσάιντ δεν θα υπάρχει.

Με αυτό τον τρόπο θέλει η Παγκόσμια Ομοσπονδία να δώσει πραγματικό πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από την FIFA.

Μάλιστα, αυτό το πλάνο θα εφαρμοστεί πειραματικά, στα Πρωταθλήματα Κ18 της Ιταλίας, για να φανεί αν μπορεί να προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα που αλλάζει τη μορφή του ποδοσφαίρου.