Κορωνοϊός: Υπό στενή παρακολούθηση τα κρούσματα στα σχολεία - Συστάσεις για τα παιδικά πάρτι

Σε αναλυτική παρατήρηση έχουν υποβάλει οι επιστήμονες τα στοιχεία για την διασπορά του κορωνοϊού στα παιδιά, δεδομένου ότι με το άνοιγμα των σχολείων και τη δια ζώσης εκπαίδευση από πολλές πλευρές υπήρχε προβληματισμός για τον επιδημιολογικό αντίκτυπο στις μικρές ηλικίες.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους από τις 13 Σεπτέμβρη, όταν άνοιξαν ξανά οι σχολικές αίθουσες, έως τώρα είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως σημείωσαν στη συνέντευξη τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά παραμένει σταθερός.

Το γεγονός αυτό η κ. Γκάγκα το απέδωσε στα συνεχή self test που μειώνουν αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού.

Παπαυεγγέλου: Σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά 4-18 ετών

«​Σήμερα, σχεδόν 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 έως 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων», είπε με τη σειρά της η κ. Παπαευαγγέλου.

«​​Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου».

​«​Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους που τέλειωσαν οι διακοπές τους, ή και λόγω έναρξης του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%».

​«​Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 έως 11 και το 75% των εφήβων 12 με 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self-test που είναι απαραίτητο για το σχολείο», πρόσθεσε.

Για τα αποτελέσματα των self test στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε:

«​Με τη βοήθεια των self-test, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς απομονώνονται έγκαιρα μειώνοντας αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού τόσο στο ενδοσχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Οι οδηγίες για τα παιδικά πάρτι

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στον κίνδυνο διασποράς του ιού στα παιδικά πάρτι, είπε ότι καλό θα ήταν να περαμένει μικρός ο αριθμός των παιδιών σε αυτά.

​«Είναι καλό τα παιδιά όταν μαζεύονται μεταξύ τους στα σπίτια, να κρατάμε τον αριθμό σε μικρά, σε μονοψήφια νούμερα. Μη μαζεύουμε 30 παιδάκια χωρίς μέτρα να παίξουν, γιατί είναι ένας παράγοντας διασποράς μεγάλος».

​«​Τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, τα μικρά παιδιά. Άρα είναι ένας σημαντικός λόγος για την ασφάλειά τους, να μη μαζεύουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών στα σπίτια», σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σε παιδιά

Από τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι ο αριθμός κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 παραμένει υψηλός, με 4.211 μολύνσεις αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο η εικόνα έχει ελαφρώς βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της τετάρτης 6 Οκτωβρίου, την τελευταία εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, εμφανίζεται μειωμένο κατά 3,45% από το προηγούμενο 7ημερο. Σύμφωνα με την έκθεση την συγκεκριμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν συνολικά 4.211 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών που αποτελούν το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα (20 – 26 Σεπτεμβρίου) είχαν εντοπιστεί 4.026 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, με τα κρούσματα σε παιδιά να αποτελούν το 29% των συνολικών κρουσμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά 21% αυξημένος από την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία.

Την εβδομάδα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την πρώτη εβδομάδα έναρξης του σχολικού έτους- το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 3.559. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 24% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μία στις τέσσερις νέες μολύνσεις εντοπιζόταν σε παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, την συγκεκριμένα εβδομάδα, αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά είναι αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.