Η πρώτη αφαίρεση μεταλλίου λόγω ντόπινγκ στο Ρίο

Την πρώτη αφαίρεση μεταλλίου για ντόπνιγκ είχαμε νωρίτερα την Πέμπτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο,από τον χάλκινο (μέχρι τη στιγμή της ακύρωσης) Ολυμπιονίκη στην κατηγορία 69κ. της Άρσης Βαρών, Ιζάτ Αρτίκοφ, από το Κιργιστάν.

Την απόφαση για την ακύρωση του μεταλλίου έλαβε το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, μετά την ανίχνευση της απαγορευμένης διεγερτικής ουσίας στρυχνίνης στο δείγμα του Αρτίκοφ.

Η σχετική ανακοίνωση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου αναφέρει: βαρών, 69κ., 3η θέση) βρέθηκε θετικός στην ουσία στρυχνίνη. Ο αθλητής ακυρώνεται στην κατηγορία των 69 κιλών της άρσης βαρών, το μετάλλιό του αφαιρείται και αποβάλλεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο 2016″, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο αθλητής έχει δικαίωμα να κάνει έφεση, είτε στο παράρτημα του Ρίο, είτε στη Λωζάνη, μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 21 Αυγούστου.

Ο Αρτίκοφ σήκωσε 339 κιλά στο σύνολο (151 – 188) κατακτώντας (προσωρινά όπως αποδείχτηκε) το πρώτο μετάλλιο του Κιργιστάν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.