Ξεκίνησε η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού - Διαμαρτυρίες στο Μαρακανά

Ξεκίνησε και επισήμως η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού στο Ρίο της Βραζιλίας με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα μικροεπεισόδια.

Την τελετή στο Μαρακανά που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου για την Ελλάδα παρακολούθησαν από κοντά περίπου 60.000 άνθρωποι και περίπου 3 δισεκατομμύρια από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Τον βωμό άναψε με την Ολυμπιακή φλόγα ο  μαραθωνοδρόμος Βαντερλέι Κορντέιρο ντε Λίμα, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα το 2004 διεκδικούσε το χρυσό μετάλλιο. Λίγο πριν τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο,  ξαφνικά του επιτέθηκε κάποιος θεατής, παίρνοντας τελικά το χάλκινο μετάλλιο.

Στη θέση του ντε Λίμα θα ήταν ο Πελέ, ωστόσο λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης επικαλέστηκε προβλήματα υγείας.

Διαμαρτυρίες από χιλιάδες διαδηλωτές

Από την παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο κατά μήκος της παραλίας Κοπακαμπάνα, ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Μικέλ Τεμέρ.

Την ίδια ώρα, στο Μαρακανά περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Εν τω μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και μάλιστα οι αστυνομία  απέκλεισε μία μεγάλη περιοχή γύρω από την Αρένα του μπιτς βόλεϊ, στην Κοπακαμπάνα χρησιμοποιώντας ρομποτικές συσκευές ανίχνευσης εκρηκτικών, καθώς εντοπίστηκαν μία μαύρη τσάντα και ένα κόκκινο σακίδιο.

Η τελετή έναρξης δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει αναφορές για την ιστορία της χώρας, την παρέλαση των αθλητών και φυσικά ένα σόου με πυροτεχνήματα. Εννοείται ότι το σάμπα… είχε την τιμητική του.


Το διάσημο μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, έκλεψε τις εντυπώσεις περπατώντας σε μία τεράστια «πασαρέλα» αντιπροσωπεύοντας την κορύφωση της εξέλιξης της Βραζιλίας.

Στην τελετή έγιναν αναφορές και στο περιβάλλον, όπως στο θέμα της αναδάσωσης.

Η παρέλαση αθλητών, ξεκίνησε -παραδοσιακά- με την ελληνική αποστολή. Την σημαία κρατούσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Το κοινό αποθέωσε και την ομάδα των προσφύγων που μετέχει για πρώτη φορά στη διοργάνωση.