UEFA: Τα στατιστικά "δείχνουν" Γερμανία για το Euro

Τη Γερμανία “βλέπει” η UEFA ως πιθανότερη χώρα για την κατάκτηση του Euro 2016, που θα γίνει το καλοκαίρι στη Γαλλία και αυτό αναλύοντας στατιστικά προηγουμένων ετών.

Οι αριθμοί λοιπόν, λένε ότι καμία από τις ομάδες που κατέκτησαν τον τίτλο από το 1968 και μετά, δεν τερμάτισε στη 2η θέση του προκριματικού ομίλου. Ακόμη και η Ελλάδα το 2004 είχε προκριθεί απευθείας ως πρώτη στον όμιλο με την Ισπανία και την Ουκρανία.

Επίσης, σε ένα αληθινά παράξενο στατιστικό,  η ομάδα με την καλύτερη επιθετική λειτουργία σε κάθε διοργάνωση (με τα περισσότερα γκολ στα προκριματικά), δεν έχει κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Εξαίρεση , η Τσεχοσλοβακία, το 1976. Εξαίρεση και ο Φαν Μπάστεν για την Ολλανδία, ο οποίος το 1988 ήταν πρώτος σκόρερ στα προκριματικά της διοργάνωσης, καθώς, με βάση τα νούμερα, η κορυφαία ατομική επίδοση των σκόρερ από την προκριματική φάση δεν έχει παίξει κανένα ουσιαστικό ρόλο στην κατάκτηση του τροπαίου.

 

Και τα παράδοξα συνεχίζονται, καθώς καμία ομάδα που δεχόταν στα προκριματικά περισσότερα από ένα γκολ ανά παιχνίδι, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο, γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της άμυνας.

Τέλος, από το 1996, οπότε και οι ομάδες που συμμετέχουν στο EURO βρίσκονται σε γκρουπ δυναμικότητας πριν από την κλήρωση της τελικής φάσης, από το 2ο γκρουπ καμία ομάδα δεν έχει πάρει το τρόπαιο, ενώ περισσότερες φορές το έχουν κατακτήσει συνολικά εθνικές ομάδες από το 3ο και το 4ο γκρουπ δυναμικότητας, παρά από το πρώτο.

Λαμβανομένων όλων αυτών και άλλων υπ’ όψιν, η UEFA κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Γερμανία θα κατακτήσει το EURO. Αυτά λένε οι αριθμοί. Σε λίγες εβδομάδες θα δούμε τι έχει να πει και η μπάλα…