CrossFit η νέα μόδα στην γυμναστική

Ακούγοντας την λέξη CrossFit το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η ταινία ‘’Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει’’ και είναι λογικό.  Αφού αν τύχει και περάσει κάποιος έξω από μια σχολή CrossFit θα δει αθλητές να σηκώνουν βάρη, να μεταφέρουν δράμια και μπάλες, να πηδούν εμπόδια, να σκαρφαλώνουν σχοινιά ακόμα και  να κάνουν κάψεις κατακόρυφα στους τοίχους. Ακούγεται δύσκολο και επικίνδυνο όμως δεν είναι.

Ο καθένας από μας μπορεί να το κάνει. Καθώς όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες του ασκούμενο.

SONY DSC

O Greg Glassman έγραψε ιστορία.

Το πρώτο CrossFit γυμναστήριο άνοιξε στην Καλιφόρνια το 1995. Ο Greg Glassman ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής ενόργανης στην Καλιφόρνια. Αργότερα άρχισε να προπονεί αθλητές ως personal trainer, μέχρι τελικά να προχωρήσει στην εκπαίδευση του αστυνομικού τμήματος της Santa Cruz. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, μέσα από την εμπειρία του συνειδητοποίησε ότι ούτε το bodybuilding ούτε ο στίβος από μόνα τους δεν μπορούσαν να συνδυάσουν αντοχή με δύναμη και ταχύτητα. Για τον λόγο αυτό δημιούργησε μια νέα προπονητική μέθοδο που συνδέει την ενόργανη γυμναστική, την άρση βαρών και το στίβο με συνεχώς εξελισσόμενες ασκήσεις.

1

Η φιλοσοφία του CrossFit στηρίζετε στα εξής χαρακτηριστικά : Ακρίβεια (Accuracy), Ισορροπία (Balance) , Συντονισμός (Coordination), Ευλυγισία (Flexibility), Ευκαμψία (Agility), Αντοχή (Stamina), Καρδιοαναπνευστική Αντοχή (Cardiovascular Endurance), Ταχύτητα (Speed), Ισχύς (Power) και Δύναμη (Strength). Έτσι, fit για το CrossFit θεωρείται το άτομο που έχει καλλιεργήσει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Μια τυπική μέρα στο CrossFit

Αν είσαι αρχάριος μην φοβάσαι δεν θα μπεις κατευθείαν στα βαθειά. Θα ξεκινήσεις με μαθήματα intro, προπονήσεις δηλαδή που θα σε βοηθήσουν να μάθεις τις ασκήσεις ώστε να ενταχθείς πιο ομαλά στα προγράμματα CrossFit. Όταν περάσεις από αυτό το στάδιο μια τυπική μέρα στο CrossFit θα είναι κάπως έτσι:

Προθέρμανση (10-12 λεπτά) : τρέξιμο, κοιλιακούς, ραχιαίοι, κάμψεις, καθίσματα… και όχι μόνο!

WOD ( Workout of the day): 150 wall ball shots σε 12’

                                                                                  Ή

                                                                 Τρεις γύροι(30-20-10)

                                                         Άλματα σε κουτιά και burpees

5

Η ιδανική συχνότητα προπόνησης για άμεσα αποτελέσματα είναι τρεις- τέσσερις φορές την βδομάδα. Επειδή το WOD είναι διαφορετικό κάθε μέρα δύσκολα κάποιος το βαριέται. Πάρτε το στα σοβαρά και σίγουρα θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει. Δοκιμάστε το! Αξίζει!