Ο WADA ανέστειλε για έξι μήνες τη λειτουργία του εργαστηρίου της Μόσχας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή, με άμεση ισχύ, του εργαστηρίου της Μόσχας που διενεργούσε τους ελέγχους για φαρμακοδιέγερση των Ρώσων αθλητών στίβου.

«Ο WADA ενήργησε γρήγορα, με βάση μία από τις κύριες συστάσεις που έγιναν από την ανεξάρτητη Επιτροπή στην έκθεσή της» δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού αντι-ντόπινγκ, Κρεγκ Ρίντι.  «Το εργαστήριο της Μόσχας αποκλείστηκε προσωρινά και η κατάσταση της διαπίστευσής του θα πρέπει να αποφασιστεί από την Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί σύντομα για να επανεξετάσει την υπόθεση» πρόσθεσε.

Η προσωρινή αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ για έξι μήνες και απαγορεύει στο εργαστήριο της Μόσχας να εκτελέσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες σχετίζονται με ελέγχους ντόπινγκ, συμπεριλαμβανομένων των αναλύσεων των δειγμάτων ούρων και αίματος, όπως αναφέρει το naftemporiki. Οι ρωσικές αρχές έχουν πάντως το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης στο ανώτατο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο της Λωζάννης (CAS) εντός 21 ημερών.

Εν αναμονή της οριστικής απόφασης από τον WADA, που θα ληφθεί βάσει της εισήγησης της Πειθαρχικής Επιτροπής, όλα τα δείγματα των Ρώσων πρωταθλητών που διατηρούνταν στο εργαστήριο της Μόσχας θα μεταφερθούν «με τρόπο ασφαλή και διάφανο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, σε άλλο εργαστήριο διαπιστευμένο από τον Οργανισμό.