Σκάνδαλο... χωρίς τέλος

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το σκάνδαλο στη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, μετά τις αιτιάσεις του περιοδικού Spiegel περί δωροδοκίας στα ανώτερα κλιμάκια της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας FIFA ενόψει ή κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας το 2006.

Tο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche επιβεβαιώνεται, καθώς η ανώτατη εισαγγελέας της Φραγκφούρτης Νάντια Νίζεν δήλωσε ότι θα εξετάσει τον φάκελο της ανάθεσης του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα η εισαγγελέας δήλωσε στο πρακτορείο SID ότι θέλει να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης για να διαπιστώσει αν προκύπτουν ενδείξεις ποινικού αδικήματος. «Θα μπορούσε να ανακύψει ζήτημα διαφθοράς, απάτης ή απιστίας».

Σύμφωνα με το Spiegel, η «πέτρα του σκανδάλου» είναι μία πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής Φραντς Μπεκενμπάουερ, προς τη FIFA για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ποσό δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε πράγματι για τον σκοπό για τον οποίο εκταμιεύθηκε, κάτι που δεν διαψεύδει η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB), σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της DW. Πάντως ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ παρενέβη στη συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής και δήλωσε τα εξής: «Δεν έδωσα χρήματα σε κανέναν με σκοπό δήθεν να αγοράσω ψήφους για την ανάθεση του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 στη Γερμανία. Και είμαι βέβαιος ότι και κανένα άλλο μέλος της οργανωτικής επιτροπής δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο».

«Δεν αγοράσαμε ψήφους» ισχυρίζεται ο πρόεδρος της DFB

Η Γερμανία εξακολουθεί να αρνείται ότι υπήρξε σκάνδαλο στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, στο θέμα που ανέδειξε πριν από μερικές ημέρες το περιοδικό Spiegel. «Το Μουντιάλ του 2006 υπήρξε ένα καλοκαιρινό παραμύθι και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα. Ένα καλοκαιρινό παραμύθι δεν είναι καθόλου εύκολο καταστραφεί» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βόλφγκανγκ Νίερσμπαχ.

«Επαναλαμβάνω: δεν υπήρχαν “μαύρα” κονδύλια, δεν υπήρχε καμία εξαγορά ψήφων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της DFB, διακηρύσσοντας την αθωότητα της Ομοσπονδίας και της Οργανωτικής Επιτροπής, που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν για να αναλάβουν τη διοργάνωση του 2006, ύστερα από την έρευνα του Spiegel.

Στην αντεπίθεση η ποδοσφαιρική ομοσπονδία

Ο νομικός σύμβουλος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κρίστιαν Σερτς, ο οποίος θεωρείται και ειδήμων στο δίκαιο των ΜΜΕ, απειλεί πλέον με αγωγές. Μιλώντας σε αθλητική εκπομπή του συνδρομητικού Sky, ο Σερτς υποστηρίζει ότι το Spiegel από τη μία πλευρά κάνει λόγο για εξαγορά ψήφων και από την άλλη πλευρά, στο ίδιο πολυσέλιδο άρθρο, παραδέχεται ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόδειξη» για τον ισχυρισμό αυτόν. Υπό αυτές τις συνθήκες, δηλώνει ο νομικός σύμβουλος, θα προτείνει στον πρόεδρο του DFB να ασκήσει το «δικαίωμα απάντησης» στις σελίδες του Spiegel και επιπλέον να διεκδικήσει αποζημίωση από το περιοδικό σε περίπτωση που η ομοσπονδία υποστεί ζημία λόγω του δημοσιεύματος.

«Δεν υπήρξαν μαύρα ταμεία, δεν υπήρξε εξαγορά ψήφων» επανέλαβε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του DFB Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, εγκαινιάζοντας το γερμανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου στο Ντόρτμουντ. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι παραμένει όντως «ένα ανοιχτό ζήτημα», που αφορά τον τελικό προορισμό των 6,7 εκ. ευρώ προς τη FIFA. «Κι εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να διαλευκάνουμε την υπόθεση το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτό» κατέληξε ο Νίρσμπαχ. Τις αιτιάσεις περί δωροδοκίας απορρίπτει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ότο Σίλυ, ο οποίος ήταν επίσης μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το Μουντιάλ 2006.

Σύμφωνα με το Spiegel, η πέτρα του σκανδάλου είναι μία πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2006, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής Φραντς Μπεκενμπάουερ, προς τη FIFA για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το ποσό δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκε πράγματι για τον σκοπό για τον οποίο εκταμιεύθηκε, κάτι που δεν διαψεύδει η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB).

Πάντως ο ίδιος ο Μπεκενμπάουερ παρενέβη στη συζήτηση το απόγευμα της Κυριακής και δήλωσε τα εξής: «Δεν έδωσα χρήματα σε κανέναν με σκοπό δήθεν να αγοράσω ψήφους για την ανάθεση του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 στη Γερμανία. Και είμαι βέβαιος ότι και κανένα άλλο μέλος της οργανωτικής επιτροπής δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο».

Η DFB ξεκινά έρευνα για το χρηματισμό της FIFA

Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μια πληρωμή ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 προς τη FIFA, τα χρήματα της οποίας ενδέχεται να μην έχουν χρησιμοποιηθεί όπως προβλεπόταν. Όμως, η DFB έκανε γνωστό ότι δεν έχει βρει κάποια ένδειξη για ατασθαλίες στην διαδικασία, κατά την οποία κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Η ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι ερευνά το πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα της πληρωμής από τη γερμανική οργανωτική επιτροπή το 2005 προς την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία για το πολιτιστικό πρόγραμμά της. «Με τη συνεχιζόμενη έρευνα σχετικά με τη FIFA και εξαιτίας μεγαλύτερης φημολογίας στα ΜΜΕ, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέτασε εσωτερικά την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006» τονίζει η DFB σε ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, η DFB δεν βρήκε καμία ένδειξη για παρατυπίες, ενώ δεν υπήρξε επίσης καμία απολύτως ένδειξη ότι ψήφοι των αντιπροσώπων αγοράστηκαν».

Η DFB ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από τους Γερμανούς διοργανωτές του Μουντιάλ του 2006 για την πληρωμή του 2005 στη FIFA και πως εξέταζε αν τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για το πολιτιστικό πρόγραμμα της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, όπως ήταν ο σκοπός τους. Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όπως γνωστοποίησε η DFB, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει in.gr. «Ταυτόχρονα με την έρευνα, η DFB έλαβε γνώση ότι τον Απρίλιο του 2005 έγινε μια πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη FIFA» αναφέρει η γερμανική ομοσπονδία. «Αυτή ενδέχεται να μην έχει χρησιμοποιηθεί για τον επιδιωκόμενο σκοπό» τονίζει η DFB και προσθέτει ότι ερευνά όλες τις νομικές πτυχές της υπόθεσης και τη δυνατότητα για ενδεχόμενη απαίτηση επιστροφής των χρημάτων.

Τον Ιούλιο του 2000 η Γερμανία επικράτησε 12-11 στη σχετική ψηφοφορία της Νότιας Αφρικής, η οποία θεωρείτο φαβορί και τελικά διοργάνωσε το Μουντιάλ του 2010, και κατέκτησε το δικαίωμα να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Spiegel: Η Γερμανία χρημάτισε τη FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006;

Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στην μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στο γερμανικό πρωτάθλημα (Bundesliga) κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης υπέρογκου ποσού που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία».

Η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουί Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατομ. ελβετικών φράγκων, με άλλα λόγια 6,7 εκατομ. ευρώ, με τη μορφή μυστικού δανείου, όπως αναφέρει το Spiegel και αναδημοσιεύει η DW. Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να είναι ο τότε επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής διεκδίκησης, Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB), Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ καθώς και άλλοι παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.

H «μαύρη» διαδρομή των 6,7 εκατομ. ευρώ

Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της ανάθεσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2000. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2006. Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατομ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο.

Ως εκ τούτου η οργανωτική επιτροπή ζήτησε τόσο από τον Μπεκενμπάουερ όσο και από τον Νίρσμπαχ να επιστρέψουν το «μαύρο» δάνειο με… διακριτικότητα. Στη συνέχεια το ποσό αυτό επεστράφη τελικά μέσω ενός λογαρισμού της FIFA από τη Γενεύη σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Ντραϊφούς στη Ζυρίχη. Το ποσό εμφανιζόταν ως γερμανική συνεισφορά στη διοργάνωση ενός γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σιγή ιχθύος από Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ

Σύμφωνα με το Spiegel το αρχικό δάνειο του Ντραϊφούς προς την γερμανική επιτροπή διατέθηκε προφανώς για την εξαγορά των ψήφων των τεσσάρων ασιατών εκπροσώπων στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA. Kαι οι τέσσερεις ασιάτες είχαν ψηφίσει, ακριβώς όπως και οι ευρωπαίοι «ομόλογοί» τους, υπέρ της ανάθεσης της παγκόσμιας διοργάνωσης στη Γερμανία. Έτσι η Γερμανία επιλέχθηκε με 12 έναντι 11 ψήφους. Κατά τον τελευταίο γύρο απείχε ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά τόσο του Μπεκενμπάουερ όσο και του Νίρσμπαχ. Αντίστοιχα ούτε και η FIFA θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση. Στο μεταξύ η DFB από την πλευρά της, σε σημερινή της ανακοίνωση, αναγνωρίζει ότι πράγματι τον Απρίλιο του 2005 καταβλήθηκε το επίμαχο ποσό στη FIFA, αλλά για άλλους λόγους (πιθανώς συμμετοχή σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) και σίγουρα όχι για την εξαγορά της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.