Αργά το απόγευμα της Τετάρτης (6/5) εγκρίθηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το αθλητικό νομοσχέδιο και απομένει η διαδικασία της κατ’ άρθρων ψήφισής του. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τα «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντίθετα «όχι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» επέλεξε το ΚΚΕ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση διευκρίνισε ότι η διαφωνία της έγκειται κυρίως στο άρθρο 5 (αναφορικά με τη σύνθεση των πειθαρχικών επιτροπών) και στο άρθρο 15 (για τον προσδιορισμό του αυτοδιοίκητου). Μάλιστα, ο Κώστας Κουκοδήμος ήταν κάθετα αντίθετος στη στελέχωση των πειθαρχικών της ΕΠΟ με τακτικούς δικαστές. Κατά τον κ. Κουκοδήμο, η νέα επιστολή του κ. Ινφαντίνο επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί του Σταύρου Κοντονή, πως η UEFA είχε συμφωνήσει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και πέτυχε τη μετάθεση της ονομαστικής ψηφοφορία για τα δύο άρθρα (5 και 15), για το μεσημέρι της Πέμπτης (12:00).
Σημειώνεται, πως οι δύο επίμαχες αλλαγές, αφορούν αναδιατύπωση της διαδικασίας επιλογής των αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων, (η σχετική λίστα απ’ όπου επιλέγει η ΕΠΟ καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, «ή από άλλο αρμόδιο όργανο», σύμφωνα με τη νέα προσθήκη), και κυρίως τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ, στις «εσωτερικές της υποθέσεις» (κατά την εκδοχή του νομοσχεδίου), αντί για τη δικαιοδοσία «στις υποθέσεις της» (σύμφωνα με την κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού κειμένου, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο Σταύρος Κοντονής με την UEFA).
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Κοντονής εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις του κ. Ινφαντίνο, αφού όπως είπε είχαν συμφωνήσει για τη σωστή διατύπωση του κειμένου της μετάφρασης στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου. Μάλιστα, τη στιγμή που η ΕΠΟ προβάλλει ενστάσεις για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου και ζητεί εκ νέου παρέμβαση της UEFA και της FIFA, παρότι δίνονται διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό Αθλητισμού πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα όσα συμφωνήθηκαν με τις διεθνείς ομοσπονδίες, από πλευράς κυβέρνησης διέρρευσε πως θα υπάρξει σκληρή στάση.
Η επίσημη θέση του Υφυπουργού είναι πως εάν υπάρξει μετακίνηση από τα όσα συμφωνήθηκαν με UEFA και FIFA στις 4 Μαΐου, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο νομοσχέδιο που ήδη ψηφίστηκε επί της αρχής, τότε η πολιτεία θα επιστρέψει στις αρχικές θέσεις της και θα αποσύρει όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν σε συνεννόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, κάτι το οποίο οδηγεί σε αναπόφευκτο «Grexit».
Υπενθυμίζεται ότι ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, δήλωσε πως επιφυλάσσεται για τη στάση του κόμματός του, κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζοντας, όπως και το πρωί, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ποδοσφαιρικού grexit», και ιδίως εκείνου της Εθνικής Ελλάδος. Αντίστοιχη στάση κρατά και το ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να εκφράζει τη λύπη της για την επιστολή Ινφαντίνο.
Επίσης, το ΚΚΕ αντιδρά στους τακτικούς δικαστές, θεωρώντας πως αυτό δίνει πολλές αρμοδιότητες στην ΕΠΟ και γι’ αυτό δεν υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.