Ακόμη ένα ηγετικός στέλεχος της Χεζμπολάχ βρίσκεται ανάμεσα στα 14 πρόσωπα που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις με εκρήξεις βομβητών, όπως επιβεβαίωσε η οργάνωση.
Πρόκειται για τον Αχμέτ Μαχμούντ Ουαχάμπι, υψηλόβαθμο διοικητή της Χεζμπολάχ και μέλος της ανώτατης διοίκησης της ελίτ της δύναμης Ραντβάν.
Ο Ουαχάμπι είναι το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της ηγεσίας της Δύναμης Ραντβάν, μετά τον Ιμπραήμ Ακίλ, που επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κτήριο σε προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή.
Όπως μετέδωσε το al jazeera, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι «αξιόπιστη πηγή πληροφοριών» είχε παράσχει πληροφορίες στον ισραηλινό στρατό σχετικά με την προγραμματισμένη συνάντηση των ανώτερων ηγετών της Δύναμης Ραντουάν, όπου και εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις.
Τι είναι η Δύναμη Ραντβάν και γιατί στοχοποιήθηκαν τα μέλη της
Η Δύναμη Ραντβάν είναι η ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ, που έχει πρωτίστως αποστολή να διεισδύσει στα ισραηλινά εδάφη και να συλλάβει κοινότητες πολιτών στην περιοχή της Γαλιλαίας. Επιπλέον διεξάγει επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών εναντίον ισραηλινών στόχων χρησιμοποιώντας drone.
Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που ανήκουν στη Δύναμη Ραντβάν και σκοτώθηκαν φέρονται να έπαιξαν ρόλο στο σχέδιο για το χτύπημα της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023 στο κιμπούτς του Κισουφίμ.
Το «στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», όπως χαρακτηρίστηκε από τον IDF, είχε στόχο την δολοφονία των ηγετών της Χεζμπολάχ. Υπενθυμίζεται ότι, στην ίδια επιδρομή σκοτώθηκε και ο Ιμπραήμ Ακίλ, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.
Ο Ακίλ γνωστός και ως «Tahsin» έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της ελίτ της Δύναμης Ραντβάν και του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ, του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου της ομάδας.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις εκρήξεις στον Λίβανο
Στο μεταξύ, έκτακτη συνεδρίαση για τις εκρήξεις πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ να τονίζει πως οι επιθέσεις συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Αυτές οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν μια νέα εξέλιξη στον πόλεμο, όπου τα εργαλεία επικοινωνίας γίνονται όπλα που εκρήγνυνται ταυτόχρονα στις αγορές, στις γωνιές των δρόμων και στα σπίτια» των ανθρώπων σημείωσε.
«Δεν είναι τρομοκρατία; Όταν στοχεύεις έναν ολόκληρο πληθυσμό στις πόλεις, τους δρόμους, τις αγορές, τα καταστήματα και τα σπίτια του, ενώ εκείνοι τείνουν στην καθημερινότητά τους;» διερωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπνταλλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ.
Με πληροφορίες από CNN, AFP