Νέα μέτρα στήριξης: Οι αλλαγές σε AirBnb, κρουαζιέρα και Golden Visa

Στην εξειδίκευση για τα νέα μέτρα στήριξης σε επιχειρήσεις, αγρότες και τουρισμό, τα οποία είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο πλαίσιο διυπουργικής συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα, το πρωί.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 22 δισ. το 2024 (έναντι 20,6 δισ. το 2023). Είπε επίσης ότι παρατηρείται πίεση από τις τουριστικές ροές σε συγκεκριμένους προορισμούς και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας

Εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα η κ. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.

Ανέφερε επίσης ότι αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως είπε, αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνια μίσθωση. Τα μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο (για 5 μήνες αντί 4 που ισχύει μέχρι σήμερα). Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών

Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb

Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnb, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζοντας θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου του, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η σύγκλιση των εισοδημάτων και του επιπέδου ζωής με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων εντός της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι το υπ. Ανάπτυξης προετοιμάζει εξειδικευμένες πρωτοβουλίες, εστιάζοντας σε τρεις στρατηγικές: Ενίσχυση βιομηχανίας, μείωση γραφειοκρατίας και κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές.

Ως προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι το υπ . Ανάπτυξης εγκρίνει εντός διμήνου χρηματοδότηση 170 εκατ. για ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είπε επιπλέον ότι υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε για κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επέκταση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, που διαμορφώνονται σε:

  • 250% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια
  • 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που ξεπερνούν το 20%
  • 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών

Είπε επίσης ότι επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας. Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά τη λήξη της 3ετίας.

Επιπλέον, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογουμένου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

Επίσης, μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία – μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.

Επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημιάς μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Golden Visa για επιχειρήσεις

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης Golden Visa από 1.1.2025 για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων για αγρότες

1. Μείωση κόστους παραγωγής μέσω θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του ΕΦΚ

Ο κ. Τσιάρας μίλησε για μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων για τη γεωργία. Είπε επίσης ότι η επιστροφή του ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

2. Κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα

Ως προς τα κόκκινα δάνεια, μίλησε για νέο πλαίσιο ρυθμίσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών. Έκανε επίσης λόγο για προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων συνεταιρισμών, αξιοποίηση ακινήτων για αύξηση ταμειακών ροών, προώθηση συγχωνεύσεων – αποσχίσεων, αλλά και σύνδεση του όλου σχεδίου με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα.

3. Ανάπτυξη καλλιεργειών σε θερμοκήπια

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε εξάλλου ότι στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή από θερμοκήπια. Το σχετικό πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ (50% από το ΠΑΑ, 35% τραπεζικός δανεισμός και 15% ίδια κεφάλαια). Σε πληγείσες περιοχές και στο Β. Αιγαίο το ποσοστό ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου.

4. Αξιοποίηση εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ για αγροτική χρήση

Μιλώντας για την ανάγκη διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων, έκανε λόγο για σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής για αδρανείς γαίες, με στόχο την αξιοποίηση εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για αγροτική χρήση.