Την απελευθέρωση άλλων δύο ομήρων ανακοίνωσε απόψε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.
Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, επικαλέστηκε ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους για την απελευθέρωση των δύο ομήρων. Η απόφαση ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θέλησης από πλευρά της Χαμάς, με αφορμή τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την εκτόνωση της κρίσης.
«Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Αμπού Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».
Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λέβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.
Πληροφορίες αργά το απόγευμα έκαναν λόγο για επικείμενη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς με παρέμβαση ΗΠΑ-Κατάρ.
Οι «New York Times», επικαλούμενοι ανώτερο Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, ανέφεραν ότι γίνονταν συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα από την αιχμαλωσία της Χαμάς, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».
Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες από το Ισραήλ, είχε γίνει γνωστό ότι μέλη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου μετέβησαν στα σύνορα με την Γάζα για να παραλάβουν 50 από τους ομήρους που κρατούνται από την Χαμάς.
Πηγή που γνωρίζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είπε ότι ο αριθμός που ενδέχεται να απελευθερωθεί απόψε αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με την αναφορά των New York Times για 50 άτομα.
Η ίδια πηγή, που επικαλείται η Haaretz, πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός ότι υπήρχαν 50 όμηροι δεν προέκυψε στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.
Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζητούν “να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες” στη Γάζα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.
Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.
Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε
Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός «πιθανώς» θα εισβάλει στη Γάζα παρεκτός η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων».
Μιλώντας στο ABC Radio Melbourne, ο αντισυνταγματάρχης Τζόνοθαν Κόνρικους δεν έδωσε μια απάντηση γιατί έχει καθυστερήσει η χερσαία εισβολή, αντ’ αυτού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν πλήρως τη Χαμάς».
«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες της, επέστρεφαν τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδοθούν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», τόνισε, για να προσθέσει: «Αν δεν το κάνουν, μάλλον θα πρέπει να μπούμε και να το κάνουμε».
Ωστόσο λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια «θανατηφόρα» χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε περιοδεία κοντά στην ακτογραμμή της Γάζας στο ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό, ο Γκάλαντ είπε στις δυνάμεις ότι θα πρέπει «να παραμείνουν προετοιμασμένες για την επίθεση γιατί θα έρθει».
«Ετοιμαζόμαστε ενδελεχώς. Θα είναι μια θανατηφόρα επίθεση. Θα είναι μια συνδυασμένη επίθεση από ξηρά, θάλασσα και αέρα», είπε ο ίδιος.
«Κάντε τη δουλειά σας ετοιμαστείτε, θα αναπτυχθούμε», πρόσθεσε ο Γκάλαντ.
Η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τους Times of Israel, καθώς εκφράζονται παράπονα από την πλευρά του στρατού για την καθυστέρηση της έναρξης της επίθεσης, αναφέροντας ότι οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να παραμείνουν στα σύνορα σε πλήρη ετοιμότητα επ’ αόριστον.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου, μιλώντας προς τους διοικητές της 146ης Μεραρχίας στη Βόρεια Διοίκηση, είπε: «Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε ένα σημείο διάλυσης – στην ηγεσία της, στο στρατιωτικό της σκέλος και στους μηχανισμούς της.
Χαμάς: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν αν το Ισραήλ μειώσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Νωρίτερα, ο βασικός διαπραγματευτής της Χαμάς σχετικά με την τύχη των ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση στη Γάζα είπε ότι όλοι οι άμαχοι θα απελευθερωθούν, αν τηρηθούν οι κατάλληλοι όροι.
Σε συνέντευξή του μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο Χάλεντ Μεσάλ δήλωσε στο Sky News ότι οι άμαχοι που κρατούνται από τη Χαμάς θα αφεθούν ελεύθεροι αν το Ισραήλ μειώσει την ένταση των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Δείτε βίντεο από τη συνέντευξή του:
Είπε ότι η απελευθέρωση ομήρων δεν μπορεί να γίνει όσο η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ παραμένει τόσο έντονη: «Θέλουμε να σταματήσουν οι τυχαίοι βομβαρδισμοί, η ολοκληρωτική καταστροφή, η γενοκτονία, ώστε οι στρατιώτες της Αλ Κασάμ να μπορέσουν να τους πάρουν και να τους παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό ή σε οποιονδήποτε άλλον» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο Μεσάλ επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν πεθάνει σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να λέει από ποιες χώρες προέρχονται, αλλά ότι πολλοί από αυτούς είναι Ισραηλινοί. Παράλληλα, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το αν η Χαμάς θα σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους αν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Γάζα.
Οπως σημειώνει το βρετανικό μέσο, ο Χάλεντ Μασάλ είναι μια ισχυρή προσωπικότητα εντός της Χαμάς, που επέζησε από μια ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας του πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες.