Θεσσαλονίκη: Οικογένεια με δύο παιδιά και μητέρα ΑμεΑ κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο λόγω πλειστηριασμού - Ξεσπά ο πατέρας
Ανεργος ο 54χρονος, φροντίζει την σοβαρά άρρωστη σύζυγό του – Η τράπεζα στην οποία απευθύνθηκαν, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακανονισμό – Συγκέντρωση αλληλεγγύης από τη γειτονιά
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά και αφού κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο δύο παιδιά που σήμερα σπουδάζουν, κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα στον δρόμο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην τράπεζα, με αποτέλεσμα η μοναδική τους κατοικία να έχει βγει σε πλειστηριασμό.
Όπως λέει στο protothema.gr, ο Γιώργος Νίκογλου, αρκετά χρόνια τώρα η ζωή έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στην οικογένειά του, καθώς η 52χρονη σύζυγός του αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει 74% αναπηρία.
Η περιπέτειά τους ξεκίνησε το 1999, όταν αναγκάστηκαν να πάρουν δάνεια από δύο τράπεζες για λόγους υγείας, ωστόσο τα χρήματα δεν έφτασαν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες για θεραπεία που παρουσιάστηκαν. Μην έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάστηκαν να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους προκειμένου να πάρουν από την τράπεζα νέο δάνειο 120.000 ευρώ το 2006, για να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και τα υπόλοιπα χρήματα να τα δώσουν για τις θεραπείες της συζύγου του.
Ο κ. Γιώργος ήταν ένας περήφανος άνθρωπος που για πολλά χρόνια διατηρούσε εργαστήριο για επισκευές οπτικών ειδών στη Θεσσαλονίκη, καταφέρνοντας να φροντίζει την οικογένειά του και παράλληλα να πληρώνει στην ώρα του τις δόσεις του δανείου. Ωστόσο, η οικονομική κρίση και η αυξημένη ανάγκη για φροντίδα που είχε η σύζυγός του λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, τον ανάγκασαν να βάλει «λουκέτο» στην επιχείρησή του το 2018 και από τότε είναι στην ανεργία και προσέχει την σύζυγό του.
«Από το 2006 μέχρι το 2014 πλήρωνα 700 ευρώ κάθε μήνα. Ξαφνικά έπεσε το βιοτικό επίπεδο και από εκεί που είχα ένα μικρό εργαστήριο για επισκευές οπτικών ειδών αντιμετώπιζα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πήγα στην τράπεζα για να ρωτήσω αν θα μπορούσε να γίνει διαγραφή του υπόλοιπου ποσού ή μείωση της δόσης, όμως δεν το δέχτηκαν», περιγράφει στο protothema.gr, σημειώνοντας ότι τότε απευθύνθηκε σε δικηγόρο και μέχρι σήμερα εκκρεμούν δικαστήρια.
«Όταν μάθαμε πως το σπίτι μας βγαίνει σε πλειστηριασμό προσπάθησα να το αποτρέψω και πήγα στην τράπεζα για να κάνω διακανονισμό. Όταν όμως τους είπα ότι είμαι άνεργος και ότι το εισόδημά μου είναι μόλις 313 ευρώ τον μήνα, άρχισαν να γελάνε και μου είπαν πως δεν γίνεται να κάνω καμία ρύθμιση. Τους απάντησα ότι έτσι θα μας πετάξουν στον δρόμο και θα μείνουμε άστεγοι με την άρρωστη γυναίκα μου, ωστόσο δεν δέχθηκαν να γίνει κανένας διακανονισμός» αναφέρει.
«Το σπίτι μας πλειστηριάστηκε στις 19 Μαΐου και κάποιος κύριος το “χτύπησε”. Εμείς όμως είχαμε καταθέσει νωρίτερα χαρτιά για να μπούμε στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για προστασία της πρώτης κατοικίας και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως το σπίτι μου βγήκε σε πλειστηριασμό ενώ περιμένουμε αυτήν την απόφαση», τονίζει ο κ. Γιώργος.
Όπως αναφέρει συγκινημένος ο 54χρονος, είναι το μόνο σπίτι που έχουν με την σύζυγό του που αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά θέματα υγείας και σε λίγο καιρό φοβούνται ότι θα μείνουν στον δρόμο. «Η γυναίκα μου νιώθει ασφάλεια μόνο σε αυτό το σπίτι και αν βγει έξω παθαίνει κρίση πανικού. Που να πάμε; Αν θα φύγουμε από το σπίτι μας είναι σίγουρο ότι την έχασα τη γυναίκα μου, θα πεθάνει, αυτό μας είπαν και οι γιατροί», λέει στη συνέχεια.
«Τόσα χρόνια έκανα τόσο κόπο για να την φροντίσω. Η τελευταία της νοσηλεία ήταν το 2019 για ενάμιση μήνα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό επεισόδιο. Οι γιατροί κατάφεραν να την σταθεροποιήσουν και είπαμε ότι πάμε λίγο μπροστά, αλλά με αυτό που έγινε γυρίσαμε δέκα χρόνια πίσω και ξεκινήσαμε ξανά βαριές θεραπείες. Έκλεισα το κατάστημά μου το 2018 για να είμαι δίπλα της και να την φροντίζω, ωστόσο λέγαμε ότι έχουμε τουλάχιστον ένα σπίτι για να μείνουμε και ας περνούσαμε δύσκολα οικονομικά.
Τέσσερα χρόνια ζούμε χωρίς θέρμανση καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες επισκευές, ζούμε με 313 ευρώ τον μήνα από το επίδομα αναπηρίας, ο λογαριασμός ρεύματος έχει φτάσει στα 6.000 ευρώ, το νερό στα 800 ευρώ, είμαστε στο κοινωνικό τιμολόγιο και παίρνουμε τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Συκεών. Παρόλα αυτά, λέγαμε ότι έχουμε τουλάχιστον το σπίτι μας και μπορούσα να είμαι δίπλα στην σύζυγό μου. Αν το χάσουμε δεν ξέρω τι θα απογίνουμε, αναγκαστικά θα στήσουμε αντίσκηνο για να μείνουμε στον δρόμο», αναφέρει στο protothema.gr ο κ. Γιώργος.
Όπως λέει στο τέλος, αυτό που θα ήθελε να δηλώσει, για να το γνωρίζει όλος ο κόσμος, είναι πως «αν έρθουν να μας βγάλουν από το σπίτι μας, θα του βάλω φωτιά με εμάς μέσα. Είναι καλύτερο να πεθάνουμε και οι δύο παρά να βγούμε στον δρόμο».
Συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σπίτι της οικογένειας
Το δράμα που ζει η τετραμελής οικογένεια δεν άφησε ασυγκίνητους τους κατοίκους της γειτονιάς στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι το απόγευμα της Τετάρτης διοργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να φωνάξουν σε όλους πως βρίσκονται στο πλευρό τους.
Άλλωστε, οι κάτοικοι της περιοχής που γνώριζαν χρόνια την δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε η οικογένεια, κατάφεραν να βρουν δουλειά πριν από δύο ημέρες στον κ. Γιώργο ο οποίος εργάζεται με τετράμηνη σύμβαση σε νοσοκομείο της πόλης ως βοηθός κηπουρού. Ο ίδιος, ωστόσο, παρόλο που ευχαριστεί θερμά όσους τους βοηθούν, φοβάται ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση και ότι τον Αύγουστο θα συνεχίζουν να ζουν με τα ελάχιστα χρήματα της αναπηρικής σύνταξης.
Εκατοντάδες άνθρωποι, μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 7 το απόγευμα επί της οδού Πλάτωνος, έξω από το σπίτι της οικογένειας, προκειμένου να τους εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.