Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος σε ρούβλια

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει λήξει η βασική άδεια πληρωμής (waiver) των ΗΠΑ που επιτρέπει στη Μόσχα να καταβάλλει πληρωμές για το εξωτερικό της χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η άδεια πληρωμής λήγει στις 07:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT) σήμερα, εμποδίζοντας τη Ρωσία να καταβάλει πληρωμές τόκων και ληξιπρόθεσμων πληρωμών σε αμερικανούς κατόχους ομολόγων για το δημόσιο χρέος της.

«Η απόφαση… παραβιάζει πρωτίστως τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών στα ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε επισπεύσει τις προθεσμιακές πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα -ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια- πριν από την ημερομηνία διακανονισμού της 27ης Μαΐου και καθώς η άδεια πληρωμής επρόκειτο να λήξει.

Οι καταβολές πληρωμών ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο επανέλαβε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

«Οι πληρωμές με τη χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C των εν λόγω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών… με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για τους επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιου είδους πληρωμές στο μέλλον», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Ρωσία: Η απαγόρευση σε ξένους επενδυτές

Η Μόσχα έχει απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές που προέρχονται από χώρες που έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει εναντίον της, να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν εντός της Ρωσίας και να λαμβάνουν πληρωμές για εγχώρια ομόλογα σε ρούβλια, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις.

Οι πληρωμές των κουπονιών των κρατικών χρεογράφων καταβάλλονται στους λογαριασμούς τύπου C στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD) και παραμένουν εκεί έως ότου οι κυρώσεις της Δύσης και τα αντίμετρα της Μόσχας αρθούν. Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα το κοινό με την χρεοκοπία του 1998 όταν η Ρωσία δεν διέθετε κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και η βούληση να πληρώσει» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.