«Ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να τελειώσει τον πόλεμο» -Τι ειπώθηκε στο 90λεπτο τηλεφώνημα με Μακρόν - Σολτς
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ζήτησαν ο Σολτς και Μακρόν από τον Πούτιν
Σύμφωνα με τον ίδιο, Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια αυτής της 90λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.
Ο Πούτιν κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις για «παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς που του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.
Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.
«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ, η τηλεφωνική επικοινωνία ξεκίνησε περίπου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε πριν από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία προηγουμένως με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν επικοινωνήσει την Πέμπτη, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη όπου η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
Από τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συμμετάσχει σε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν, περιλαμβανομένης και εκείνης της Πέμπτης, σύμφωνα με την καταμέτρηση της γαλλικής προεδρίας.
Σειρήνες πολέμου στο Κίεβο
Εν τω μεταξύ, στις 5:30 το πρωί του Σαββάτου ήχησαν σειρήνες πολέμου στο Κίεβο, με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας να αναφέρει ότι η πόλη βρίσκεται σε συναγερμό για αεροπορική επιδρομή και θα πρέπει όλοι να αναζητήσουν καταφύγιο άμεσα.
Οι απεσταλμένοι του CNNi στο Κίεβο ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, καθώς η πρωτεύουσα δέχεται επιθέσεις για ακόμη μια φορά, με τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις να έχουν αυξηθεί και να βρίσκονται 25 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.
Οι πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη, Μικολάιβ και Σούμι επίσης βρίσκονται υπό συνεχή πολιορκία.
Άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Ντνίπρο, το Λουτσκ και το Τσέρνιγιβ χτυπήθηκαν από πυραύλους, ενώ έχουν αναφερθεί νεκροί. Στόχοι ήταν ένα σχολείο, πολυκατοικίες, ένα εργοστάσιο παπουτσιών, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μια βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έγιναν πρόσφυγες για να σωθούν.
Σήμερα, αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας χιλιάδες ακόμη πολίτες, εγκαταλείποντας τις πόλεις και τα χωριά τους, χάρη στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που ανοίγουν για να τους οδηγήσουν σε ασφαλές σημεία. Εν τω μεταξύ η ουκρανική πλευρά, ελπίζει να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός από το ρωσικό στρατό και να μην έχουμε νέα αιματοχυσία.