Νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο: Eρντογάν-Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα του 3,5% της Αμμοχώστου

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης από τα Κατεχόμενα την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος σε τμήμα των Βαρωσίων και συγκεκριμένα το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμόχωστου, καλώντας στο πλαίσιο αυτό τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο ότι θα αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Όπως μεταδίδει το Sigmalive.com, ο Ερντογάν αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε πλέον ότι  δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», τονίζοντας πως «η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η περιοχή θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτικοποιημένη και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του, κινήθηκε σε εμπρηστικούς τόνους, μιλώντας για «εχθρούς των Τουρκοκυπρίων», στους οποίους συμπεριέλαβε και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Μητσοτάκη. «Όλοι αυτοί θα μιλήσουν σήμερα για την Κύπρο. Θα τους ακούσουμε, είπε αλλά δεν μας νοιάζει τι θα πουν» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επιτέθηκε δε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «λέγοντας ότι εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους… Θα κάνουμε αυτό που πρέπει», επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του για «δυο κράτη στην Κύπρο».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «η πολιτική των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων στηρίζονται πάνω στο ψέμα», και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι υποσχεθήκαν βοήθεια στους Τουρκοκύπριους και δεν το έκαναν.

Παράλληλα, αψηφώντας τη διεθνή νομιμότητα και τις αντιδράσεις, επέμεινε ότι «η νέα διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μεταξύ δύο κρατών». «Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε για την Κύπρο, οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική διευθέτηση είναι ακόμα στο τραπέζι» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.