Σε ηλικία 86 χρόνων πέθανε ο Γαλλο-αμερικανός διανοούμενος και διακεκριμένος ιστορικός Στάνλεϊ Χόφμαν, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε για περισσότερο από 50 χρόνια. Ο Στάνλεϊ Χόφμαν άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις βορειοαναταολικές ΗΠΑ όπου διέμενε, έπειτα από μακρά ασθένεια, σύμφωνα με τη σύζυγό του, την οποία επικαλείται η εφημερίδα New York Times.
Μαθητής του Γάλλου φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν, ο Στάνλεϊ Χόφμαν θα αφιερώσει την ακαδημαϊκή ζωή του μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Ειδικευμένος στο γαλλικό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές σπουδές, ο φωτισμένος καθηγητής επηρέασε βαθιά τη μελέτη των διατλαντικών σχέσεων. Με το θρυλικό του χαμόγελο, θα μεταδώσει σε χιλιάδες μαθητές του, τη γνώση και την κατανόηση της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας.
Συγγραφέας περίπου 20 βιβλίων και δεινός ρήτορας, ο Στάνλεϊ Χόφμαν εθεωρείτο ο ειδικός στις ΗΠΑ για τη Γαλλία και την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς δημιούργησε το 1969 την έδρα του “ευρωπαϊκού κέντρου μελετών” στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Προέδρευσε στο κέντρο αυτό μέχρι το 1995.
Γεννημένος στη Βιέννη το 1928, εβραϊκής καταγωγής, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Γαλλία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι. Στη συνέχεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ, δίδαξε για περισσότερα από 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για την ευγένεια και λεπτότητα της σκέψης του.
Γαλλόφιλος και γαλλόφωνος, ο Στάνλεϊ Χόφμαν ήταν θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκολ. Άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μελέτη του γαλλικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ίνγκε Σνάιερ Χόφμαν. “Εγώ δεν διάλεξα να σπουδάσω διεθνείς σχέσεις. Οι διεθνείς σχέσεις μου επιβλήθηκαν από πολύ νεαρή ηλικία”, έγραψε ο Στάνλεϊ Χόφμανν σε ένα αυτοβιογραφικό δοκίμιο το 1993, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.