Τα λιπαρά της διατροφής μας. Σύμμαχος ή εχθρός;

Κι όμως, μια νέα έρευνα αλλάζει όσα ξέραμε για τα λιπαρά! Σύμφωνα με αυτήν, τα λιπαρά δεν κάνουν το κακό που πιστεύαμε και μπορούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Αν είσαι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που ανησυχούν για την υγεία τους και έχουν εξαλείψει τις λιπαρές τροφές από τη διατροφή τους με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν υγιείς, μπορεί να θέλεις να ρίξεις στον εαυτό σου ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα και να καθίσεις για λίγο σε μία καρέκλα:

Σύμφωνα με το shape.gr, μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι αν στερείσαι τα λιπαρά δε σε βοηθάει να καταπολεμήσεις τις ασθένειες.

Το The British Medical Journal πρόσφατα δημοσίευσε νέα ευρήματα που δείχνουν ότι οι αρνητικές μας συμπεριφορές απέναντι στα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και στο κρέας μπορεί να μην είναι βάσιμες.

Χάρη σε κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύτηκαν το 1983 και πρότειναν στους ανθρώπους να κόψουν τα κορεσμένα λιπαρά, ώστε να αποτελούν όχι περισσότερο από το 30% της καθημερινής μας διατροφής, πολλοί άνθρωποι έκαναν στροφή 180 μοιρών και αγοράζουν μόνο τροφές με λίγα ή χωρίς καθόλου λιπαρά, από τις οποίες πολλές περιέχουν κακά για την υγεία σου πρόσθετα και τεχνητά γλυκαντικά.

Αλλά, Καναδοί ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 12 έρευνες που περιλάμβαναν από 90.000 μέχρι 340.000 ασθενείς σε καθεμία και ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα σε μία διατροφή υψηλών λιπαρών και στη στεφανιαία νόσο, την καρδιαγγειακή νόσο, το διαβήτη τύπου 2 και το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επίσης, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή με πολλά λιπαρά και τον πρόωρο θάνατο, αν και δεν αποκλείουν μία αυξημένη πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Τη στιγμή που κάποιοι ερευνητές τώρα ζητούν να αναθεωρηθούν ή να απορριφθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του 1983, άλλοι ζητούν να μην θεωρήσουμε ξαφνικά ότι είναι μία χαρά να τρώμε μπριζόλες και τυριά σε κάθε μας γεύμα.

Φαίνεται ότι κάθε μήνα διαβάζουμε έρευνες που συγκρούονται με προηγούμενες πεποιθήσεις μας σχετικά με τη διατροφή και το θάνατο. Αλλά, όσες φορές και αν ακούμε ότι ο καφές, για παράδειγμα, είναι ωφέλιμος, έρευνες για τα οφέλη του ακόμα δεν μας έχουν δώσει το πράσινο φως για να επισκεπτόμαστε αλυσίδες με παχυντικό καφέ, γεμάτο λιπαρά 10 φορές την ημέρα.

Το κλειδί είναι-και πάντοτε ήταν- το ίδιο: τα πάντα με μέτρο.

Κάποια ροφήματα και φαγητά- οτιδήποτε περιέχει ασπαρτάμη ή σακχαρίνη- έχουν μηδενικά οφέλη για την υγεία μας και θα έπρεπε να μην τα καταναλώνουμε συχνά. Αλλά δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε και κάποιον αν επιλέγει τροφές με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, καθώς εδώ και δεκαετίες έχει επικρατήσει να θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή.

Έτσι, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό όταν αποκλείουν εντελώς από τη διατροφή τους τα λιπαρά, και με τόση έμφαση που δίνεται ως προς το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε αντί για ποιες τροφές θα έπρεπε να προσθέτουμε στο καθημερινό μας μενού, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί αυτό συνεχίζει να συμβαίνει.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η νέα έρευνα θα αποκαλύψει και καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές ως προς την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών που πρέπει να καταναλώνουμε, ώστε να σταματήσουμε να βλέπουμε τα λιπαρά σαν ένα εχθρό αλλά να τα αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως είναι: μία σημαντική πηγή ενέργειας.