Οι πολίτες ψηφίζουν το αυτονόητο – Πώς εξηγείται η ισχυρή εντολή που όλα δείχνουν ότι θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι η χώρα θα αποκτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και ότι θα υπάρξουν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Οι δημοσκοπήσεις θεωρούν δεδομένη άνετη επικράτηση, με βέβαιη  κοινοβουλευτική πλειοψηφία, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα έχει έτσι μπροστά του ανοιχτό ορίζοντα τετραετίας να εφαρμόσει όσα υπόσχεται.

Ο νέος πρωθυπουργός επιλέγεται από το εκλογικό σώμα για δύο λόγους:

  • Γιατί η πλειοψηφία καταψηφίζει επιθετικά το «σύστημα ΣΥΡΙΖΑ». Η απερχόμενη κυβέρνηση δεν απέτυχε μόνο, αλλά μας κούρασε κιόλας. Και ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο οι πολίτες εμπιστεύτηκαν δύο φορές ως πρωθυπουργό το 2015, βγήκε «λίγος», αναξιόπιστος και ακατάλληλος για τη δουλειά.
  • Γιατί οι πολίτες επιθυμούν να δώσουν μία ευκαιρία στο αυτονόητο, επιλέγοντας μια στροφή στο ρεαλισμό. Και ο κ. Μητσοτάκης, παρά τις αμφιβολίες πολλών, οι οποίες  συνδέονται με το παρελθόν της παράταξής του, εμφανίζεται να πείθει μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων ότι ξέρει τι θέλει να κάνει και έχει σχέδιο γι’ αυτό.

Έτσι, η συζήτηση στους «καφενέδες», στην αργόσυρτη διαδρομή μέχρι τις κάλπες, δεν αφορά τις εκλογές, αλλά την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να ανατρέψει «αύριο» αυτές τις συνθήκες. Μπορεί όμως να «βάλει το νερό στο αυλάκι». Και μπορεί να το κάνει ξεκινώντας από τα αυτονόητα που δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει ο απερχόμενος πρωθυπουργός:

  • Δημοσιονομική σταθερότητα με συγκράτηση δαπανών και όχι ξεζούμισμα της κοινωνίας.
  • Δυναμικές μεταρρυθμίσεις παντού.
  • Στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας
  • Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας
  • Προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων

Η αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας από τους διεθνείς οίκους, μετά τις εκλογές και οι καλύτερες συνθήκες που θα προκύψουν από αυτή τη διεθνή εκδήλωση εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν καλύτερους όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και πιο ευνοϊκές συνθήκες διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Αυτά και μόνο δημιουργούν αισιοδοξία. Την αισιοδοξία του αυτονόητου, που θα είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών.

πηγή:economico.gr