Teacher’s Pets

Μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για εμάς τους Έλληνες έδωσε στη δημοσιότητα η έκθεση “Evaluating Geographic Data in MOOCs” την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τι εστί MOOC;

Massive Open Online Courses ή Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε φιλομαθείς μαθητές από ολόκληρο τον κόσμο να “φοιτήσουν” σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα διεθνώς, όπως για παράδειγμα το Harvard, το MIT και το Stanford, παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως.

Η χώρα μας -ενδεχομένως και λόγω αυξημένης ανάγκης- διαπρέπει, ούσα πρώτη σε αριθμό διαδικτυακών φοιτητών στα MOOCs του Harvard (σε σχέση με τον πληθυσμό της), αλλά πρώτη και σε ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης των μαθημάτων.

Οι στατιστικές αυτές εκτός από κολακευτικές είναι και ελπιδοφόρες – η αριστεία, η αγάπη για μάθηση και καλλιέργεια και η σκληρή δουλειά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας έξω από την κρίση και να τη βάλει σε μια τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Μακάρι να τα βλέπαμε και ως ένα έναυσμα να πάρουμε τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην παιδεία λίγο πιο σοβαρά και στο ίδιο μας το εκπαιδευτικό σύστημα – υπάρχουν τόσα εξαιρετικά εργαλεία και φρέσκες ιδέες εκεί έξω για το πώς μπορούμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.