"Στον αέρα" οι κυβερνητικές εξαγγελίες για "πάγωμα" οφειλών - "Επιφυλακτικοί" οι Θεσμοί

Σοβαρές επιφυλάξεις για την πρωθυπουργική εξαγγελία για πάγωμα παλαιών οφειλών στους ελεύθερους επαγγελματίες με ταυτόχρονη διασφάλιση της ασφαλιστικής ενημερότητας εξέφρασαν οι δανειστές.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και ζήτησαν να δουν εμπεριστατωμένα στοιχεία και τεκμηριωμένες τις τελικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Οι επόμενες διαπραγματεύσεις για το θέμα αναμένεται να γίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, τόσο οι κυβερνητικές εξαγγελίες για πάγωμα των οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και το αίτημα των επαγγελματιών για μετατροπή των επικουρικών ταμείων τους και των ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά βρίσκονται “στον αέρα”.

Οι προτάσεις Κατρούγκαλου

Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.
Χρόνο να μελετήσουν τα στοιχεία ζήτησαν και για την πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές τους.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών τέθηκε και το ζήτημα της σύνδεσης των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων με την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού.

Όσον αφορά τις συντάξεις, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι δανειστές δεν ρώτησαν για τη διευκόλυνση που αποφάσισε η κυβέρνηση  σε σχέση με  την παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές, ενώ άκουσαν χωρίς να πάρουν θέση τα επιχειρήματα της κυβέρνησης  για την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των πιο αδύναμων κατηγοριών που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Τέλος το αγγελιόσημο

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση για την κατάργηση του Αγγελιόσημου, για την οποία σήμερα Πέμπτη λήγει η δεύτερη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας. Αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 νέα συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Τύπο ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η σταδιακή αύξηση των εισφορών στο 20% και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως θεωρεί ως καταλληλότερη λύση την ύπαρξη ενός πόρου, ο οποίος θα συμφωνηθεί μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών στον χώρο του Τύπου.