Only Human on the Inside

Η Hillary Clinton, ετών 68 και μετά από μήνες προεκλογικής εκστρατείας, ένιωσε αδιάθετη και αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν τη λήξη της τελετής στην οποία παρευρισκόταν στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπός της ανακοίνωσε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών πάσχει από πνευμονία. Εκπλήσσει άραγε κανέναν το γεγονός ότι η Clinton έχει ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους μήνες; Δεν είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα μιας προεδρικής εκστρατείας είναι εξαντλητικό και απαιτεί από τους υποψηφίους υπεράνθρωπα επίπεδα ενέργειας και προσήλωσης στο στόχο τους; Είναι τόσο απαγορευτική μια ανθρώπινη στιγμή για κάποιον που διεκδικεί το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα των ΗΠΑ;

Το πρόβλημα στην περίπτωση της Clinton είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης από το οποίο υποφέρει (δικαίως ή αδίκως) επί πολλές δεκαετίες μετατρέπει αυτομάτως ένα περιστατικό ήσσονος σημασίας σε πιθανό game-changer: η δημόσια συζήτηση για την “πραγματική κατάσταση της υγείας της” έχει ήδη πάρει φωτιά. Ταυτοχρόνως δεν βοηθά την Clinton το γεγονός ότι είναι γυναίκα – (σεξιστικές) υπόνοιες ότι δεν είναι αρκετά δυνατή ή σκληρή ή ανθεκτική παίρνουν άλλη υπόσταση στον απόηχο της διάγνωσής της με πνευμονία.

Είναι κι αυτό το βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο από την αποχώρησή της, το οποίο τη δείχνει να δυσκολεύεται να μπει στο αυτοκίνητό της, εμφανώς ζαλισμένη, που κάνει χωρίς αμφιβολία τους πάντες στο στρατόπεδο του Donald Trump να τρίβουν τα χέρια τους.

Μένει να δούμε την τελική επίδραση του περιστατικού, ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο: στις εκλογές τίποτα δεν είναι σίγουρο, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.