Αλληλεγγύη στα παιδιά της μεγάλης φυγής

Ο Χαντί είναι ένα τυφλό ασυνόδευτο αγόρι από το Αφγανιστάν με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Παίζει φλογέρα, τραγουδά, εκφράζει όλα αυτά που παλεύουν μέσα του με μελωδικές λέξεις, νότες, ρυθμό. Έχοντας αντιμετωπίσει από μικρός μεγάλους κινδύνους και έχοντας ζήσει μόνος για μακρύ χρονικό διάστημα, παραμένει αισιόδοξος, κοινωνικός και γεμάτος αγάπη για τους ανθρώπους και τη ζωή. Η Νεφέλη, το μέλος του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της “ΜΕΤΑδρασης”, που έχει αναλάβει την υποστήριξή του, τον έφερε σε επαφή με δύο μουσικούς, τον Ιταλό Τζιοβάνι και την Ελληνίδα Ιράνα. Η γλώσσα τής μουσικής έφερε κοντά την παρέα που βρέθηκε εκείνο το βράδυ σε μια ταράτσα των Εξαρχείων και αυτοσχεδίασε σε πέρσικους και άλλους δρόμους.

«Δεν θέλω να φύγω από τη χώρα μου

δεν θέλω να βλέπω τα κλάματά σου

αχ, τρελάθηκα για την αγάπη σου

στον δρόμο του έρωτα, δυστύχησα

από την ημέρα που έφυγες, άνθρωπε της ψυχής μου

στη ζωή μου δεν είδα πλέον ευτυχία

για να σε δω, αγάπη μου

βρέθηκα εκτοπισμένος και άμοιρος

μετανάστευσα στον δρόμο του έρωτα

ταξίδεψα στον δρόμο της σφαίρας και του μπαρουτιού

παρέμεινα κάτω απ’ το πόδι του βουνού

κουρασμένος, σαν παιδί μικρό

το Αραράτ όμως είναι το βουνό της αγάπης

και το διέσχισα σαν ένα πουλί της αγάπης

αυτό το πουλί που είναι σαν μια πέτρα

και κάνει το βουνό να χάνει το χρώμα του

πες μου βουνό, είσαι το βουνό του Φαρχάντ;

μπροστά στην όψη σου, τι να σημαίνει η περηφάνεια;

Πέρασα το χώμα και τη θάλασσα του Οσμάν

έφτασα με δυσκολία στην Ελλάδα

γιατί σε είδα, αγάπη μου

και βρήκα τη χαρά ξανά

κι από την ημέρα που η αγάπη μου για σένα έγινε τραγούδι

η ελπίδα και η αγάπη άρχισαν πάλι».

Ο Χαντί είναι ένα από τα χιλιάδες ασυνόδευτα και ορφανά παιδιά της μεγάλης προσφυγιάς που πέρασε τους τελευταίους μήνες από την Ελλάδα. Ο Χαντί είναι ένα από τα ελάχιστα παιδιά της μεγάλης φυγής που παρέμεινε στην Ελλάδα χωρίς να συνεχίσει την πορεία προς τη Βόρεια Ευρώπη. Ο Χαντί επέλεξε την Ελλάδα για νέα του πατρίδα, βρίσκοντας συμπαράσταση και φροντίδα από τις δομές της «ΜΕΤΑδρασης», μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 και αναλαμβάνει την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) ενέκρινε χθες δωρεά ύψους 100.000 δολαρίων στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών “ΜΕΤΑδραση”, για τη δημιουργία στη Μυτιλήνη μιας πρότυπης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων αιτούντων άσυλο. Η Μεταβατική Δομή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στη Μυτιλήνη στις αρχές Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει πρότυπο Μεταβατικής Δομής που θα λειτουργεί στα σύνορα της χώρας μας. Θα εστιάζει στην υποστήριξη των μικρών παιδιών που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς.

Μέσω της δωρεάς της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, η πρωτοποριακή αυτή Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης θα υποδέχεται τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στο νησί, θα τα φιλοξενεί για έως και 15 ημέρες στους χώρους της, διασφαλίζοντας πως δεν θα οδηγηθούν σε ακατάλληλους χώρους κράτησης, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Η Δομή θα προσφέρει στα παιδιά φιλοξενία, στήριξη για την επίσπευση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς επίσης υπηρεσίες σίτισης και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, στη Δομή θα λειτουργεί και υπηρεσία αναζήτησης συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης θα φιλοξενεί αγόρια έως 15 ετών και κορίτσια έως 18 ετών, ενώ στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενείται και ένας ορισμένος αριθμός μητέρων με τα βρέφη τους προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Μέσω της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας, θα προσφέρεται στα παιδιά ασφαλής παραμονή στο νησί έως ότου η “ΜΕΤΑδραση”, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλάβει τη μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην Ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η Ελλάδα και κυρίως τα ακριτικά νησιά μας σηκώνουν ένα βάρος που καθιστάται ακόμα μεγαλύτερο αν αναλογιστούμε τις περιορισμένες δυνάμεις τους», αναφέρει ο Μιχάλης Πρίντζος, διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Η Λώρα Παππά, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της οργάνωσης “ΜΕΤΑδραση”, δήλωσε: «Η Μεταβατική Δομή στη Λέσβο έρχεται να συμπληρώσει αυτό το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στα σύνορα. Η δράση αυτή, που θα επιτρέπει την άμεση μεταφορά των παιδιών στην ασφάλεια της Μεταβατικής Δομής μόλις φτάνουν στο νησί, θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό την πόρτα στα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών».

Στο άμεσο μέλλον, στόχος της “ΜΕΤΑδρασης” είναι να δημιουργηθούν άλλες τρεις παρόμοιες Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων σε Κω, Λέρο και Σάμο, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.avgi.gr