Ο βρεφικός εγκέφαλος αντιδρά με όμοιο τρόπο με αυτό των ενηλίκων όταν εκτεθεί στην ίδια πηγή πόνου, διαπίστωσαν βρετανοί ερευνητές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα βρέφη βιώνουν τον πόνο ακριβώς όπως και οι ενήλικοι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ox.ac.uk, πρόκειται για την πρώτη φορά που με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας (MRI) οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εντόπισαν ότι 18 από τις 20 εγκεφαλικές περιοχές που είναι ενεργές τους ενηλίκους όταν βιώνουν πόνο, είναι επίσης ενεργές και στα βρέφη.
Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις των βρεφών, που ενώ κοιμόντουσαν υποβάλλονταν σε ήπια τσιμπήματα στις πατούσες με ειδική ακίδα (δημιουργώντας την αίσθηση του τσιμπήματος από το άγγιγμα ενός μολυβιού) έδειξαν επίσης ότι, οι εγκέφαλοί τους αντιδρούσαν με τον ίδιον τρόπο όπως των ενηλίκων που δέχονταν τσίμπημα τέσσερις φορές ισχυρότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη έχουν πολύ χαμηλότερο όριο πόνου.
Στο δείγμα συμμετείχαν 10 υγιή βρέφη, ηλικίας από ενός 24ωρου έως και έξι ημερών, καθώς και 10 υγιείς ενήλικες, 23-26 ετών.
«Προφανώς τα βρέφη δεν μπορούν να μας περιγράψουν την βιωματική εμπειρία του πόνου και είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν την αντίδρασή τους απλώς παρατηρώντας τα. Αυτό έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των βρεφών δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένος αρκετά για βιώσουν τον πόνο. Όμως, η μελέτη μας αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι μια τέτοια άποψη είναι λάθος», σχολιάζει η Δρ Ρεμπέκα Σλέιτερ από το Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της λανθασμένης αυτής αντίληψης τη δεκαετία του 1980 τα βρέφη που υποβάλλονταν σε χειρουργικές διαδικασίες δεν έπαιρναν παυσίπονα.
Πέρσι ωστόσο, μια ανασκόπηση που αφορούσε στην διαχείριση του νεογνικού πόνου στις μονάδες εντατικής φροντίδας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και τα συγκεκριμένα βρέφη βιώνουν κατά μέσο όρο 11 επώδυνες διαδικασίες ανά ημέρα, το 60% των παίρνει κανενός είδους παυσίπονο.
«Η μελέτη μας απέδειξε όμως ότι όχι μόνο βιώνουν πόνο τα βρέφη, αλλά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενηλίκους», σχολιάζει η Δρ Σλέιτερ.