Το επιπλέον σωματικό βάρος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Ανάλυση σε σχεδόν δύο εκατομμύρια Βρετανούς έδειξε ότι το επιπλέον σωματικό βάρος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Το επιπλέον βάρος μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη και πιο ακριβείας έρευνα για τη σχέση των δυο.

Οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τα ευρήματα, που έρχονται σε αντίθεση με τις τρέχουσες συμβουλές. Η ανάλυση σε σχεδόν δύο εκατομμύρια Βρετανούς, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet Diabetes and Endocrinology’’, έδειξε ότι λιποβαρείς άνθρωποι είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητική ομάδα του Oxon Epidemiology και του London School of Hygiene and Tropical Medicine, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία Βρετανών, ηλικίας 55 ετών κατά μέσον όρο, για διάστημα έως 2 δεκαετίες. Η πιο συντηρητική ανάλυση έδειξε ότι οι λιποβαρείς είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Ωστόσο, οι υπέρβαροι είχαν 18% μείωση του κινδύνου άνοιας και στους παχύσαρκους το ποσοστό έφθανε στο 24%. Ο ερευνητής Dr Nawab Qizilbash, χαρακτήρισε έκπληξη το εύρημα. Η αιτία δεν είναι σαφής. Στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι έχουν μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με ανθρώπους που έχουν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο Dr Qizilbash, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποτελούν δικαιολογία για να παχύνει κάποιος.