Παγώνη: «Θεωρώ ότι οι γιατροί είναι οι καλύτεροι για διοικητές νοσοκομείων»

Τις αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης των διοικητών των νοσοκομείων, σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην EΡΤ, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την εκτίμηση ότι οι γιατροί είναι οι καλύτεροι για διοικητές νοσοκομείων, «γιατί ξέρουν τα θέματα».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να μπορούν να διοικήσουν. Γιατί μπορεί να έχεις ένα φάκελο γεμάτο, αλλά να μην μπορείς να διοικήσεις. Πρέπει να γνωρίζουν τα των νοσοκομείων, γιατί τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα. Δεν είναι ακριβώς ότι πας να διοικήσεις έναν οργανισμό, μια εταιρεία. Είναι ιδιαίτερα επειδή έχεις να κάνεις με τη ζωή ασθενών. Έχεις να κάνεις με γιατρούς, γιατί είναι δύσκολες οι σχέσεις αυτές», σημείωσε η κα Παγώνη.

«Εαν ένας γιατρός είναι διοικητής θα έχει και τον σεβασμό των υπολοίπων γιατρών»

Τόνισε ότι εάν ο γιατρός είναι διευθυντής κλινικής φυσικά και ξέρει από διοίκηση και συμπλήρωσε ότι εάν ένας γιατρός είναι διοικητής θα έχει και τον σεβασμό των υπολοίπων γιατρών, γιατί είναι ομοιόβαθμοι.

Αναφερόμενη στα προβλήματα των νοσοκομείων σχολίασε πως «κάθε διοικητής νοσοκομείου όσο λιγότερα ζητάει τόσο καλύτερος νομίζει ότι είναι προς το υπουργείο».

Για τον ρόλο των διοικητών είπε: «Kάθε διοίκηση νοσοκομείου πρέπει κάθε χρόνο στο νοσοκομείο της να καταγράφει τις προτεραιότητες τις κτηριακές, τις ανάγκες σε προσλήψεις που έχει, να τις μεταφέρει στην ΥΠΕ και από κει και πέρα να λύνονται γρήγορα αυτά τα προβλήματα. Γιατί εμείς έχουμε να κάνουμε με ασθενείς, έχουμε να κάνουμε με κόσμο που πρέπει να λύσει το θέμα της υγείας του και δεν έχουμε να κάνουμε με χαρτιά. Αυτό είναι το βασικό. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι και έτσι να προχωρήσουμε».

«Το Ταμείο ανάκαμψης είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη λύση του κτηριακού των νοσοκομείων»

Όπως τόνισε η ίδια: «Το ταμείο Ανάκαμψης είναι η καλύτερη ευκαιρία για τη λύση του κτηριακού προβλήματος στα νοσοκομεία. Έπρεπε ήδη να έχει αξιοποιηθεί και να είχαν γίνει πάρα πολλά πράγματα από το ταμείο ανάκαμψης στο θέμα της υγείας. Έπρεπε να το είχαν εκμεταλλευτεί, όχι στο 100%, στο 1000%».

Απαντώντας στο κατά πόσο έκανε η ΕΙΝΑΠ προτάσεις που δεν εισακούστηκαν είπε: «Εμείς έχουμε κάνει πολλές προτάσεις γιατί έχουμε μια εμπειρία από τα νοσοκομεία πολλών χρόνων και επιπλέον ζούμε την αναμονή των πέντε ωρών, ζούμε το ράντζο, ζούμε την καθημερινότητα των ανθρώπων που έρχονται εδώ. Τις προτάσεις μας τις έχουμε κάνει. Ίσως οι προτάσεις συνδικαλιστών γιατρών και γιατρών συνδικαλιστών δεν πολυαρέσουν. Δεν θα καθίσω να μπω σε αυτό το κομμάτι».

«Έχουμε πολλά περιστατικά κορονοϊού – Με τα αντιικά φάρμακα πάνε καλά οι ασθενείς»

«Έχουμε πολλά περιστατικά κορονοϊού. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα εμβόλια και καλό είναι να το κάνει η πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου. Ευτυχώς με τις οδηγίες στα αντιικά φάρμακα μπορεί να έχουμε νοσηλείες αυξημένες γύρω στο 12 με 14% στις απλές κλίνες, αλλά πάνε καλά τα περιστατικά» σημείωσε.

Για την γρίπη συνέστησε «όσοι είναι πάνω από 65 ετών να κάνουν το ενισχυμένο εμβόλιο και σε περίπτωση που δεν το θέλουν να κάνουν αυτό που έκαναν μέχρι τώρα».

Η κα Παγώνη αναφέρθηκε τέλος και στην ανησυχία για την εξάπλωση ιογενών ασθενειών από τα κουνούπια «τίγρης» στους πλημμυροπαθείς. «Θεωρώ ότι η περιφέρεια και οι δήμοι το θέμα των ψεκασμών πρέπει να το δουν πολύ εντατικά», δήλωσε.