«Ανοιχτή πληγή» για το ΕΣΥ οι ελλείψεις στις ΜΕΘ Παίδων

Τα κενά και τα δύσκολα σημεία του υγειονομικού χάρτη της χώρας ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο το τελευταίο διάστημα οι συνεχείς διακομιδές ανήλικων ασθενών από νοσοκομεία της περιφέρειας προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων των νοσοκομείων της Αττικής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Οι εγγενείς ελλείψεις του ΕΣΥ στο συγκεκριμένο πεδίο σε συνδυασμό με το δυνατό κύμα των ιώσεων στον παιδικό πληθυσμό οδήγησαν το σύστημα υγείας στα όριά του σε ό,τι αφορά την περίθαλψη και τη νοσηλεία των ανηλίκων.

Τουλάχιστον πέντε μωρά και παιδιά χρειάστηκε να διακομιστούν, μετά τα Χριστούγεννα, διασωληνωμένα, από την Ήπειρο και τη Μακεδονία προς τη νότια χώρα. Τα οχήματα του ΕΚΑΒ διένυσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να εξασφαλιστεί η νοσηλεία των ανηλίκων σε ΜΕΘ Παίδων και να δοθεί στοχευμένα και συντεταγμένα μέσα στις Μονάδες η μάχη για τη ζωή τους.

Στην εκπνοή του περασμένου έτους τρία αδέλφια, ηλικίας 3 και 2 χρόνων καθώς και δύο μηνών, που εμφάνισαν επιπλοκές λόγω γρίπης, από το νοσοκομείο Κοζάνης βρέθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα Θεοφάνεια μία 11χρονη με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και λοίμωξη covid διακομίστηκε από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων στο «Αγλαϊα Κυριακού», με συνδυασμό αεροδιακομιδής και επίγειας διακομιδής, στην Αττική και δυο ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά ένα 6χρονο παιδί μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Γρεβενών στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, έχοντας υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Σε όλες τις περιπτώσεις η κινητοποίηση του υγειονομικού μηχανισμού, και τα αντανακλαστικά των εφημερευόντων γιατρών όπως και του ΕΚΑΒ ήταν άμεσα και ταχύτατα, δεδομένων βεβαίως των διαθέσιμων λύσεων. Διότι ο υγειονομικός χάρτης παρότι περιλαμβάνει Πανεπιστημιακά αλλά και γενικά νοσοκομεία στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, με παιδιατρικές κλινικές, δεν περιλαμβάνει ΜΕΘ Παίδων. Είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει σε κάθε περιοχή μία ΜΕΘ ενηλίκων, μία ΜΕΘ Παίδων, μία ΜΕΘ νεογνών, καθώς ο σωστός σχεδιασμός προϋποθέτει ένα σύνολο από απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες μεταξύ των οποίων και οι εντατικολόγοι παίδων. Ωστόσο, η απόσταση από το στοιχειώδες για την κάλυψη των αναγκών των παιδιατρικών ασθενών μέχρι αυτό που πραγματικά συμβαίνει, είναι μεγάλη. Είναι ενδεικτικό ότι μία ΜΕΘ Παίδων, συνολικής δυναμικότητας 10 κλινών, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα, όπως και τις όμορες περιφέρειες.

Η συγκεκριμένη ΜΕΘ θα υποδεχόταν υπό άλλες συνθήκες τον 6χρονο Θωμά από τα Γρεβενά, που υπέστη καρδιακή ανακοπή την περασμένη Τρίτη στο σπίτι του. Ωστόσο, δεν διέθετε ελεύθερο κρεββάτι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι 10 κλίνες που διαθέτει, εκ των οποίων 8 κλίνες για non covid περιστατικά και 2 κλίνες για covid-19, ήταν – και παραμένουν- κατειλλημμένες.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Γρεβενών εκτίμησαν ότι επρόκειτο για κατάσταση μη αναστρέψιμη, ωστόσο δρομολόγησαν αμέσως τη διακομιδή του 6χρονου σε ΜΕΘ θέλοντας να αξιοποιήσουν κάθε επιστημονική δυνατότητα για να παραμείνει στη ζωή. Η άλλη εναλλακτική ήταν η διακομιδή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Οι 7 κλίνες της ΜΕΘ Παίδων -εκ των οποίων οι 5 κλίνες non covid και οι 2 κλίνες covid- καλύπτουν τις ανάγκες του ανήλικου πληθυσμού της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Η διακομιδή εξελίχθηκε ακόμη πιο δραματικά από ό,τι προβλεπόταν: ενώ οι γονείς του παιδιού και οι επαγγελματίες υγείας μετρούσαν κάθε λεπτό της διαδρομής, το ασθενοφόρο – σημειωτέον πρόκειται για νέο όχημα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- παρουσίασε μηχανική βλάβη και χρειάστηκε να αντικατασταθεί από άλλο όχημα του σταθμού του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων. Τα χαράματα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου το 6χρονο παιδί παρελήφθη από τους γιατρούς της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο. Δύο ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Η δωρεά οργάνων που αποφάσισαν οι γονείς του και η δυνατότητα μεταμόσχευσης, δηλαδή ευκαιρία για μία νέα ζωή, σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους σφράγισε με τον πιο δυνατό τρόπο το σύντομο ταξίδι του 6χρονου Θωμά.

ippokratio-1
Την ημέρα που οι γιατροί ανακοίνωσαν το αδόκητο τέλος του αγοριού, μία 11χρονη ξεκινούσε τη δική της δύσκολη διαδρομή αναζητώντας ΜΕΘ Παίδων. Η ανήλικη ασθενής, διαγνωσμένη με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα αλλά και με λοίμωξη covid, κρίθηκε ότι χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ως ιδιαίτερων αναγκών περιστατικό αξιολογήθηκε ότι πρέπει να διακομιστεί σε παιδιατρική ΜΕΘ στην Αττική. Ούτως ή άλλως όμως ελεύθερο κρεβάτι στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου ή του Πανεπιστημιακού Ρίου δεν υπήρχε. Όπως σημειώνει μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, «λόγω ομίχλης δεν μπορούσε να γίνει αεροδιακομιδή από Ιωάννινα στην Αττική. Έτσι το κοριτσάκι διασωληνωμένο συνοδεία γιατρού και με όλα τα μέτρα ασφαλείας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Άκτιο κι από εκεί με αεροσκάφος στην Ελευσίνα και μετά στην Αθήνα, στη ΜΕΘ του «Αγλαϊα Κυριακού».

Ο κ. Γιαννάκος προσθέτει πως «οι διακομιδές είναι ασφαλείς, δεν παύουν όμως να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που τα ακολουθούν σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους». Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας από την Κοζάνη, που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Παίδων Πεντέλης, κι ενώ το μικρότερο διακομίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά, στα δημόσια νοσοκομεία τα κρεβάτια Εντατικής για παιδιά είναι 55, εκ των οποίων τα 35 στην Αθήνα (στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, «Αγία Σοφία», «Αγλαϊα Κυριακού» και στο νοσοκομείο «Αττικόν») και τα υπόλοιπα στην Περιφέρεια.

Η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας επιπλέον κλινών ΜΕΘ Παίδων έχει αναγνωριστεί από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και αποτυπώνεται σαφώς στις αποφάσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με δωρεά 160 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το νοσοκομείο θα διαθέτει συνολικά 243 κλίνες σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια, που θα φτάνουν τις 247 μαζί με τους 4 σταθμούς αιμοκάθαρσης. Επίσης, 6 χειρουργεία, εκ των οποίων το ένα καρδιοχειρουργικό, 22 θαλαμίσκους στα ΤΕΠ, που θα εξυπηρετούνται άμεσα από το ελικοδρόμιο, 36 εξέταστρα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 33 κλινών, ογκολογική μονάδα ημερήσιας νοσηλείας, τράπεζα μητρικού γάλακτος και Μονάδα Παρηγορητικής Φροντίδας, καθώς και Κέντρο Ψυχικής Φροντίδας Παιδιών κι Εφήβων, με δύο μονάδες των 10 κλινών.

Επίσης, δρομολογείται η δημιουργία ΜΕΘ Παίδων και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με δωρεά της οικογένειας Ξενοφώντα Γκαντώνια.