Κορωνοϊός: Νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον μολύνει νοσήσαντες και εμβολιασμένους

Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον με ικανότητες ανοσοκαταπολέμησης, αποτελεί απειλή τόσο για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού όσο και για τους νοσήσαντες.

Συγκεκριμένα, μία έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.4.6, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναμολύνσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «NBC»

Μέχρι την Παρασκευή, η BA.4.6 αντιπροσώπευε λίγο πάνω από το 12% των νέων κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ. Η BA.5, εν τω μεταξύ, έχει ανιχνευθεί σε σχεδόν 68% των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτές οι υποπαραλλαγές απέχουν πολύ από τα μόνα στελέχη που παρακολουθούν οι ειδικοί παγκοσμίως. Άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες των επιστημόνων είναι οι, BQ.1, BQ.1.1, BF.7. Αυτές οι τρεις, όπως αποδεικνύεται, αντιπροσωπεύουν το καθένα περίπου το 5% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Η μετάλλαξη Όμικρον γίνεται πιο επικίνδυνη

«Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε πώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης δρ. Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ιολογία και τα Εμβόλια στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. «Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη του ιού με στεροειδή».

Η μελέτη του δρ. Barouch ήταν μικρή, περιλαμβάνοντας μόλις 35 άτομα που είχαν κάνει είτε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, είτε είχαν μία μόλυνση από Όμικρον. Οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από την προηγούμενη λοίμωξη, είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις του εμβολίου Covid-19. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα αντισώματα που προορίζονται για την εξουδετέρωση του BA.4.6 ήταν περίπου δύο φορές χαμηλότερα από τα αντισώματα για το BA.5.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει να εξελίσσεται και συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που γίνεται ο ιός πιο μεταδοτικός και πιο αποτελεσματικός στο να ξεφεύγει από τα εμβόλια και τις ανοσολογικές αντιδράσεις», δήλωσε ο δρ. Barouch. «Τα αποτελέσματα αποτελούν στην πραγματικότητα προάγγελο για νέες παραλλαγές που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές».

Ο κορωνοϊός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα

Οι ιοί μεταλλάσσονται τυχαία, αλλά οι μεταλλάξεις που δίνουν στον ιό πλεονέκτημα έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος, των εμβολίων ή των θεραπειών, τείνουν να είναι αυτές που παραμένουν. «Ο ιός διαφοροποιείται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Bill Hanage, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Τα ενημερωμένα αναμνηστικά εμβόλια κατά της Covid-19, τα οποία έγιναν διαθέσιμα μόλις τον περασμένο μήνα, στοχεύουν τόσο στο BA.4 όσο και στο BA.5. Αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με το πώς λειτουργούν τα νέα εμβόλια κατά των BA.4 και BA.5, για να μην αναφέρουμε το πλήθος άλλων υποπαραλλαγών.

Περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της Όμικρον παγκοσμίως

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί περισσότερες από 300 υποπαραλλαγές της Όμικρον παγκοσμίως, δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβε, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης χθες, την Τετάρτη. Όλες τους, είπε, παρουσιάζουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η Adriana Heguy, καθηγήτρια παθολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Τεχνολογίας Γονιδιώματος στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman, δήλωσε ότι η ομάδα της εντόπισε τις υποπαραλλαγές Όμικρον XBB και XAZ στη Νέα Υόρκη. Αυτές δεν περιλαμβάνονται ακόμη στον ανιχνευτή παραλλαγών του CDC. «Όλα έρχονται πρώτα στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε η Heguy.

Ακόμη και καθώς οι υποπαραλλαγές απογειώνονται σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις ότι κάνουν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν περισσότερο. «Δεν βλέπουμε ακόμη αλλαγή στη σοβαρότητα», δήλωσε ο Van Kerkhove. Η ομάδα της Adriana Heguy δεν βλέπει ακόμη αύξηση των νοσηλειών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Δεν είναι Μάρτιος του 2020, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε η καθηγήτρια παθολογίας στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman.