ΠΟY: Πάνω από 50.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο

Περισσότερα από 50.000 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από τις αρχές Μαΐου, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Με βάση τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο οποίος καταγράφει όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μέχρι και σήμερα, 31 Αυγούστου, είχαν αναφερθεί 50.496 μολύνσεις και 16 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, ο ρυθμός των μολύνσεων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εξ αρχής: με τα κατάλληλα μέτρα, αυτή η έξαρση μπορεί να σταματήσει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σημείωσε ότι αν και σε πολλές χώρες της αμερικανικής ηπείρου υπάρχει αυξητική τάση, παρατηρείται ταυτόχρονα μια «τάση μείωσης στον Καναδά». Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές είχαν επίσης αναφέρει νωρίτερα ότι επιβραδύνεται ελαφρά ο ρυθμός των μολύνσεων στις ΗΠΑ.

Εκτός της Αφρικής, όπου η ασθένεια είναι ενδημική σε ορισμένες χώρες, η ευλογιά των πιθήκων πλήττει κατά κύριο λόγο άνδρες που είχαν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες. Για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ συνιστά τον στοχευμένο εμβολιασμό, την ιχνηλάτιση των στενών επαφών των ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ευλογιά των πιθήκων δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αφού μπορεί να προσβάλει τον καθένα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει με την επαφή με το δέρμα αλλά και με τα μολυσμένα ρούχα ή σεντόνια του ασθενούς.

Ο ΠΟΥ τόνισε ότι δεν πρέπει να στιγματιστεί μια συγκεκριμένη κοινότητα ανθρώπων, γιατί αυτό μπορεί να αναγκάσει τα μέλη της να αποκρύψουν την ασθένειά τους, να μην ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να συνεχίσουν έτσι να μεταδίδουν τον ιό.

«Δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με την ευλογιά των πιθήκων» εάν λαμβάνουμε τα σωστά μέτρα, υπογράμμισε ο Τέντρος.