Αν είστε από αυτούς που ξυπνάνε “στραβά” τη Δευτέρα και είστε μέσα στη γκρίνια, όλη μέρα, (αν όχι όλη τη βδομάδα), τότε θα σας παρηγορήσει το γεγονός ότι δεν είστε και οι μόνοι. Έρευνες έχουν δείξει πως η συγκεκριμένη μέρα είναι η πιο στενάχωρη ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι την περνούν μέσα στη μιζέρια διαμαρτυρόμενοι.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει στη Βρετανία, τις Δευτέρες έχει σημειωθεί αύξηση 20% στο ποσοστό των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, το οποίο οφείλεται ίσως στο άγχος που προκαλεί η επιστροφή στο γραφείο.
Ο Δρ Τζέισον Έλλις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Northumbria της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο των Βρετανών υποφέρει από κυριακάτικη αϋπνία, η οποία πηγάζει από την ανησυχία που προκαλεί στο άτομο η επικείμενη έναρξη της εργασιακής εβδομάδας.
Και δεν είναι μόνο οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που προκαλούν φοβίες, αλλά η μετακίνηση από και προς τη δουλειά δεν αφήνει το 10% των Βρετανών να απολαύσει έναν ήρεμο κυριακάτικο ύπνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Tune Hotels Group, και παρουσιάστηκε από το in.gr, κατά μέσο όρο οι Βρετανοί κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες, μιάμιση ώρα λιγότερο από τις οκτώ που συστήνουν οι γιατροί. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς κοιμούνται τέσσερις ή και λιγότερες ώρες.
«Κατά κανόνα, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται οκτώ ώρες βραδινού ύπνου για να ξεκουραστεί. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάνουν ιδιαίτερα απαιτητικές σωματικά και πνευματικά δουλειές. Η κυριακάτικη αϋπνία είναι κάτι που παρατηρούμε συχνά και δεν θα πρέπει να το αφήνουμε χωρίς θεραπεία. Γενικώς, τα ζητήματα του ύπνου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως, ακόμα και όταν αφορούν μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσουν και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας», καταλήγει ο ερευνητής.