Μ. Θεοδωρίδου: Ασφαλής ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη - Από τι κινδυνεύει μια έγκυος που νοσεί

Στην αναγκαιότητα να εμβολιστούν οι έγκυες, δεδομένου του κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η ίδια, μιλώντας για τους στόχους του εμβολιαστικού προγράμματος από εδώ και στο εξής, είπε ότι ο κύριος στόχος παραμένει ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση στα άτομα που ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η αναμνηστική δόση, σε όσους πρέπει αλλά δεν την έχουν κάνει ακόμη.

Όπως παραδέχτηκε, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους, γι’ αυτό και η προσπάθεια θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εγκύους, είπε ότι ανεμβολίαστες έγκυες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές και τόνισε ότι καθόλη τη διάρκεια της κύησης αλλά και 42 ημέρες μετά τον τοκετό, οι έγκυες θεωρούνται σαν να είναι άτομα με υποκείμενο νόσημα.

Η ίδια χαρακτήρισε ασφαλή τα εμβόλια, ακόμα και αν αυτά γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Για μία ακόμη φορά, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα και χαρακτήρισε τα εμβόλια ανοσογόνα και ασφαλή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα αντισώματα που αποκτούνται μετά τον εμβολιασμό της εγκύου, προστατεύουν και το νεογνό.

Όπως σημείωσε, μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων γυναικών, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που ίσως λόγω πλημμελούς πληροφόρησης ακόμη και από τους γιατρούς τους, εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

«Όχι όμως μόνο τον εαυτό τους αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους», τόνισε, προσθέτοντας πως έχουν γίνει κατ’ επανάληψη αναφορές στο εν λόγω ζήτημα ωστόσο επανερχόμαστε σε αυτό καθώς βλέπουμε και ζούμε θλιβερά γεγονότα.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, το ECDC πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε πρόσφατες συστάσεις.Όπως γράφεται τα εμβόλια covid συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες, γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν τόσο σε παρόντα χρόνο όσο και στο άμεσο μέλλον.Δεν υπάρχουν καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα, άμεσα ή έμμεσα μελλοντικά.

«Και αυτό ισχύει και για τον βασικό εμβολιασμό αλλά και για τον αναμνηστικό», επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου και υπενθύμισε πως οι έγκυες που έχουν λοίμωξη covid έχουν αυξημένο κίνδυνο και για πρόωρο τοκετό αλλά και για άλλες σοβαρές επιπλοκές όπως προεκλαμψία η άλλες διαταραχές αιμόστασης.