Γερμανοί λοιμωξιολόγοι: Προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Η ανοσολογική προστασία όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από ό,τι εθεωρείτο μέχρι τώρα, εκτιμούν Γερμανοί λοιμωξιολόγοι.

«Η αποδεδειγμένη διάρκεια προστασίας μετά από μόλυνση από τον Sars-CoV-2 είναι τουλάχιστον ένα έτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας λοιμωξιολόγων.

Από λοιμωξιολογική άποψη μάλιστα εκτιμάται ότι η προστασία όσων έχουν αναρρώσει θα διαρκέσει σημαντικά μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη από μελέτες, επειδή ο Sars-CoV-2 δεν υπάρχει αρκετό καιρό.

Οι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο οι αναρρώσαντες θα εξομοιώνονται με τους εμβολιασμένους σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς, κατά δώδεκα μήνες συνολικά μετά τη μόλυνσή τους.

Επί του παρόντος, όσοι έχουν αναρρώσει επωφελούνται μόνο για έξι μήνες από τους περιορισμούς, απαλλασσόμενοι για παράδειγμα από τα διαγνωστικά τεστ.

Ινστιτούτο Ρ. Κοχ: Τα εμβόλια παρέχουν αξιόπιστη προστασία έναντι σοβαρής εξέλιξης της Covid

Παράλληλα, τα εμβόλια για τον κορωνοϊό που έχουν εγκριθεί στη Γερμανία προστατεύουν από την Covid -19, ιδιαίτερα από μια σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας με νοσηλεία σε νοσοκομείο, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI) του Βερολίνου.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του, αναφέρει ότι αυτή η προστασία για όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια ανέρχεται κατά μέσον όρον περίπου στο 93 % για άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών και στο 89 % για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αποτρέπεται σύμφωνα με το RKI σε εμβολιασμένους της νεότερης ηλικιακής ομάδας σε ποσοστό 96%, ενώ στους ηλικιωμένους σε ποσοστό 94%. Η προστασία από μια θανατηφόρα πορεία της νόσου ανέρχεται σε ποσοστό 97% για τους νεότερους και 88% για τους γηραιότερους.