Πυρκαγιές: Φλεγμονή προκαλεί το τοξικό νέφος - Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Για τις πυρκαγιές καθώς και για τις συνέπειες που προκαλούν στο περιβάλλον και στον ανθρώπινο οργανισμό τα αιωρούμενα σωματίδια από τις πρόσφατες πυρκαγιές, μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας  και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι πυρκαγιές «είναι μια τραγωδία για τη χώρα μας, είναι μια τραγωδία για όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιο κλίμα με εμάς. Αν δει κάποιος τι συμβαίνει και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, είναι πραγματικά να θλίβεται κανείς. Οι ειδικοί πρέπει να συμβουλεύσουν τις κυβερνήσεις», σημείωσε αρχικά ο κ. Βασιλικόπουλος στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ως προς το υγειονομικό κομμάτι, «αυτοί που είναι κοντά στην πυρκαγιά, πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα που έχουν αποκτήσει από τον κορωνοϊό. Να τη χρησιμοποιήσουν την ώρα που η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με μικροσωματίδια και τοξικά αέρια. Σκοπός να μειωθεί ο αριθμός και το ποσοστό των σωματιδίων που εισέρχονται στο αναπνευστικό μας».

Μάλιστα, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε στη συνέχεια, πως «όσο πιο κοντά είμαστε στην πυρκαγιά, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η χρήση της μάσκας. Σε εξωτερικούς χώρους καλό είναι να χρησιμοποιούμε και γυαλιά. Όταν είμαστε σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, φοράμε μάσκα ώστε να μειώνουμε τα ξένα σωματίδια που μπαίνουν μέσα μας, διότι αυτά προκαλούν φλεγμονή».

Τα ανησυχητικά συμπτώματα από το τοξικό νέφος

Επίσης, σημείωσε πως οι άνθρωποι, σε τέτοιες περιπτώσεις με πυρκαγιές, χωρίζονται σε κατηγορίες, αναφέροντας πως έχουμε «τους απολύτως υγιείς οι οποίοι με τη μάσκα τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα» αλλά υπάρχουν και «όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους για να πάρουν οδηγίες».

«Η είσοδος του τοξικού νέφους μέσα μας, κάνει φλεγμονή. Σε όλους. Σε έναν απολύτως υγιή απλά του κάνει δυσφορία. Σε ένα άτομο που έχει προϋπάρχοντα προβλήματα, μπορεί να του κάνει κρίση. Όσοι νιώσουν ιδιαίτερα συμπτώματα από την έκθεση σε αυτό το τοξικό νέφος της φωτιάς, δεν είναι φυσιολογικό. Αν νιώσουμε έντονη δύσπνοια, πολύ έντονο βήχα, σφίξιμο στο στήθος, το πιθανότερο είναι να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το αναπνευστικό και να μην το ξέρει κάποιος».