Όπως η ανεμοβλογιά μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα - Από ανεμβολίαστους & εμβολιασμένους

Σοβαρότερη νόσηση δείχνει να προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και μεταδίδεται εξίσου εύκολα με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το έγγραφο, που έφερε στο φως η Washington Post και τη γνησιότητα του οποίου επιβεβαίωσε η επικεφαλής των CDC, δρ Ρόσελ Βαλένσκι, βασίζεται σε στοιχεία που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί και δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ίσως μεταδίδουν την λίαν λοιμογόνο παραλλαγή Δέλτα σε αντίστοιχα ποσοστά με τους ανεμβολίαστους!

«Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν φωνάζουμε σαν τον ψεύτη βοσκό. Είναι σοβαρά τα πράγματα. Πρόκειται για έναν από τους πιο μεταδοτικούς ιούς που γνωρίζουμε, ανάμεσά τους την ιλαρά και την ανεμοβλογιά», είπε η ίδια στο CNN.

Τα CDC αναμένεται να δώσουν εντός της ημέρας στοιχεία που θα υποστηρίζουν την απόφαση της Βαλένσκι να αλλάξει τις συστάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους με την εισήγηση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους σε πλήρως εμβολιασμένους. Η Βαλένσκι λέει ότι όλοι στα σχολεία, μαθητές, προσωπικό και επισκέπτες, θα πρέπει να φορούν διαρκώς μάσκες προστασίας. «Τα μέτρα που χρειαζόμαστε για να το θέσουμε [την παραλλαγή Δέλτα] υπό έλεγχο είναι ακραία.

Τα μέτρα που χρειάζεστε είναι ακραία», είπε. Το εσωτερικό έγγραφο των CDC λέει ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου εξίσου μεταδοτική με την ανεμοβλογιά με κάθε μολυσμένο άτομο να μολύνει κατά μέσο όρο οκτώ με εννέα άλλα, όταν το αρχικό στέλεχος ήταν περίπου εξίσου μεταδοτικό με τον ιό του κοινού κρυολογήματος με κάθε μολυσμένο άτομο να μεταδίδει τον ιό κατά μέσο όρο σε άλλα δύο. Κι αν οι εμβολιασμένοι μολυνθούν, έχουν στους οργανισμούς σχεδόν ίδιο ιϊκό φορτίο με τους ανεμβολίαστους, άρα έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να μολύνουν άλλα άτομα όπως οι ανεμβολίαστοι που μολύνονται.

Ωστόσο, το έγγραφο σημειώνει ότι οι εμβολιασμένοι είναι πιο ασφαλείς, αφού «τα εμβόλια αποτρέπουν πάνω από το 90% της σοβαρής νόσησης», μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό ή εκείνον του θανάτου κατά δέκα φορές και τον κίνδυνο μόλυνσης κατά τρεις φορές. Η δρ Βαλένσκι αναφέρει ότι η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Βεβαίως, τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε οι απώλειες από το νέο πανδημικό κύμα του SARS-CoV-2 να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.