Μπουρλά-Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση μετά τους 8-12 μήνες κι έπειτα μια φορά το χρόνο

Σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα φάρμακα και τις πατέντες των εμβολίων, μίλησε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε μέσω τηλεδιάσκεψης με την δημοσιογράφο  Σία Κοσιώνη, ο κ. Μπουρλά επεσήμανε ότι δεν πιστεύει ότι θα γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19, ενώ αναφορικά με την πολιτική τιμών των εμβολίων υπογράμμισε ότι στις χώρες που έχουν λιγότερο εισόδημα τα εμβόλια πωλούνται σε τιμή κόστους, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Ο στόχος της Pfizer για φέτος είναι να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και τα 4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022, δηλαδή σχεδόν τις μισές από τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων που επαρκούν για τον εμβολιασμό του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού ετησίως. Υπολογίζεται ότι το σύνολο είναι 10 δισεκατομμύρια δόσεις.

Ακόμη και αν αρθούν οι πατέντες, το πρόβλημα είναι στην επάρκεια υλικών για την παραγωγή εμβολίων. «Με την απελευθέρωση της πατέντας- που δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί- μία φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια για να στήσει από το μηδέν υποδομή για την παραγωγή εμβολίων», σημείωσε ο κ . Μπουρλά.

Μπουρλά (Pfizer): Τρίτη δόση 8-12 μήνες μετά τη δεύτερη και στη συνέχεια εμβολιασμός μία φορά τον χρόνο

Τι ανέφερε για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Σε σχέση με το νέο φάρμακο (χάπι) κατά του κορωνοϊού που μελετά η Pfizer, o ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία», οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.

Η συνέπεια που επέδειξε η εταιρία του στις παραδόσεις εμβολίων ήταν «κάτι για το οποίο θεωρούμε τους εαυτούς μας -στην εταιρία- ευγνώμονες».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Pfizer εξήγησε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις μέχρι στιγμής γνωστές μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι τα δεδομένα που έχουμε έως σήμερα είναι ότι το εμβόλιο παρέχει κάλυψη για τουλάχιστον 6 μήνες. «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 8-12 μήνες, αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς», συμπλήρωσε.

«Ο μόνος λόγος που έχουμε αυτή τη στιγμή εμβόλια, είναι επειδή έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία. Το μάθημα που πήραμε από αυτή τη πανδημία είναι ότι όσο δυνατή και χρήσιμη είναι η επιστήμη, άλλο τόσο απαραίτητος είναι ένας δυνατός και χρήσιμος ιδιωτικός τομέας», προσέθεσε ο κ. Μπουρλά.