Ανατροπή με το Johnson & Johnson: Αναστολή χορήγησης στις ΗΠΑ λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Τη διακοπή της χορήγησης του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, λόγω περιστατικών θρομβώσεων σε έξι γυναίκες, ζήτησαν αιφνιδιάζοντας την Τρίτη 13 Απριλίου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καθώς και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση.

Οι έξι γυναίκες που έλαβαν το εμβόλιο και ανέπτυξαν θρόμβους ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ’ αυτών κατέληξε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Νεμπράσκα.

Ένας τύπος θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο που ονομάζεται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

Σύμφωνα με το CDC άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

Οι δύο ομοσπονδιακές αρχές θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της J&J σε ομοσπονδιακές υπηρεσίας και θα παροτρύνουν τις Αρχές των πολιτειών να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν σχετικά με την απόφαση, αναφέρουν οι New York Times.

Σε κοινή τους δήλωση CDC και FDA αναφέρουν ότι συνιστούν προληπτικά την παύση της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου. «Το CDC και το FDA εξετάζουν δεδομένα που περιλαμβάνουν έξι αναφερθείσες στις ΗΠΑ περιπτώσεις σπάνιου & σοβαρού θρόμβου αίματος σε άτομα μετά τη λήψη του εμβολίου.

Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η θεραπεία αυτού του συγκεκριμένου τύπου θρόμβου αίματος διαφέρει από τη θεραπεία που συνήθως μπορεί να χορηγηθεί. Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) την Τετάρτη για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία.

Η FDA θα επανεξετάσει αυτήν την ανάλυση καθώς διερευνά επίσης αυτές τις περιπτώσεις.

Το γεγονός αναμένεται ότι θα εξεταστεί και από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμός του EMA, ενώ δεν είναι ακόμα σαφές, εάν και κατά πόσον θα επηρεάσει την πορεία των εμβολιασμών κατά της Covid-19, στην Ευρώπη και σε ό,τι άμεσα μας αφορά στην Ελλάδα, όπου αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου αναμένονται προς παραλαβή οι πρώτες δόσεις του εν λόγω μονοδοσικού αμερικανικού εμβολίου, ενώ από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου, ξεκινά βάσει του προγραμματισμού η χορήγησή τους.