Πόσο εύκολα μολύνονται από κορωνοϊό τα παιδιά-Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η πλειονότητα των παιδιών που μολύνονται από τον κορωνοϊό παρουσιάζει ήπια  συμπτώματα, ενώ το 7% πιο σοβαρά, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επτά νοσοκομεία παίδων των ΗΠΑ, και η οποία δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα για την επίδραση της νόσου στα άτομα μικρής ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που ο κορωνοϊός συνδέεται με αναπνευστικά συμπτώματα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά με αναπνευστικές παθήσεις δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και μάλιστα όσα έχουν άσθμα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν.

Στο 4% τα παιδιά που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό στις ΗΠΑ

Από τα σχεδόν 136.000 παιδιά που συνολικά έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό έως τον Σεπτέμβριο στα επτά νοσοκομεία, μόλις το 4% βγήκε θετικό. Από τα παιδιά που μολύνθηκαν, μόνο το 6,7% εμφάνισε σοβαρότερη μορφή του Covid-19 και απαιτήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Από αυτά τα παιδιά, τα οποία και αρρώστησαν πιο σοβαρά, το 27% χρειάστηκε τελικά εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 9% μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μόνο οκτώ παιδιά πέθαναν, και από αυτά τα περισσότερα είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Ποιες ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση σοβαρότερων συμπτωμάτων είχαν τα παιδιά από φυλετικές/εθνοτικές μειονότητες (αφροαμερικανοί, ισπανόφωνοι, ασιάτες κά), εκείνα με ηλικία κάτω του ενός έτους ή άνω των 12, καθώς επίσης και όσα είχαν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο ή διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτό ο δρ. Τσαρλς Μπέιλι του νοσοκομείου παίδων της Φιλαδέλφεια, επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», δήλωσε ότι «για τους περισσότερους παιδιατρικούς ασθενείς ο κίνδυνος λοίμωξης από τον κορωνοϊό εμφανίζεται χαμηλός. Επίσης βλέπουμε ότι τα παιδιά με μερικές, αλλά όχι όλες, χρόνιες ασθένειες είναι πιθανότερο να διαγνωστούν θετικά στα τεστ. Για παράδειγμα, αυτό ισχύει για τα παιδιά με διαβήτη, αλλά όχι για τα παιδιά με άσθμα».

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε παιδιά στα οποία τα νοσοκομεία επέλεξαν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον και του νοσοκομείου Παίδων στο Σιάτλ, επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε παιδιά στα οποία τα νοσοκομεία  επέλεξαν να κάνουν τεστ για κορωνοϊό, και όχι σε τυχαίο δείγμα των παιδιατρικών ασθενών.