Στην τελευταία φάση δοκιμών το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson

Την έναρξη της τελικής φάσης των δοκιμών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Johnson & Johnson. Στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών αναμένεται να συμμετάσχουν 60.000 εθελοντές. Πρόκειται για ένα εμβόλιο μονής δόσης, γεγονός που θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διανομή του, καθώς αντίστοιχα εμβόλια που αναπτύσσουν άλλες φαρμακευτικές προϋποθέτουν δύο δόσεις.

Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης αναμένεται να είναι διαθέσιμα έως τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του επομένου, όπως δήλωσε ο δόκτωρ Πολ Στόφελς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της J&J, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αξιωματούχους από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και την κυβέρνηση Τραμπ.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που αναπτύσσουν οι  φαρμακευτικές εταιρείες Moderna, Pfizer και AstraZeneca χρειάζονται δύο δόσεις, με διαφορά μεταξύ τους μερικών εβδομάδων, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες όσον αφορά τη διανομή τους.

Ο δόκτωρ Ντάν Μπάρουτς, ερευνητής εμβολίων του Χάρβαρντ, ο οποίος συμμετείχε στο σχεδιασμό του εμβολίου Covid-19 της J&J, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα πλεονεκτήματα ενός εμβολίου μίας δόσεις είναι εμφανή ως προς τη μαζική θωράκιση του πληθυσμού και τον έλεγχο της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο».