Προειδοποιήσεις ΠΟΥ για την εξέλιξη της πανδημίας: Ανακοίνωσε 1 εκατομμύριο κρούσματα μέσα σε μόλις 8 ημέρες

Νέα προειδοποίηση για την εξάπλωση του κορωνοϊού απηύθυνε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή που πολλά κράτη βρίσκονται σε φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, τα νέα κρούσματα έφτασαν το ένα εκατομμύριο, ανακοίνωση στην οποία προέβη ο  γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, με εμφανείς τις ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου στο Ντουμπάι.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται ως “καμπανάκι”, καθώς αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι για το πρώτο εκατομμύριο κρουσμάτων χρειάστηκαν τρεις μήνες, ενώ για το δεύτερο εκατομμύριο χρειάστηκαν μόλις οκτώ ημέρες!

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, ο ιός εξακολουθεί «να εξαπλώνεται γρήγορα» και παραμένει «θανατηφόρος».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες, οι οποίες ενδέχεται να ξεσπάσουν «σε οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

«Δεν γνωρίζουμε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία», προειδοποίησε ο Τέντρος.