Γιάννης Πολίτης & Θεόδωρος Τρύφων στο ψηφιακό Φόρουμ των Δελφών - "Η Πολιτεία να δει τη φαρμακοβιομηχανία ως αναπτυξιακό πόλο", τόνισε ο Πρόεδρος ΠΕΦ

Με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας  Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρο Τρύφων, συνομίλησε ο Γιάννης Πολίτης κατά την πρώτη ημέρα του ψηφιακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη συζήτησή τους μίλησαν για τη θέση του ελληνικού φαρμάκου, με τον Πρόεδρο της ΠΕΦ να τονίζει πως πρέπει να υπάρξει αύξηση της εγχώριας παραγωγής αλλά και των θέσεων εργασίας.

Σε ερώτηση του Γιάννη Πολίτη για το μέλλον της έρευνας στον τομέα, ο Θεόδωρος Τρύφων υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θα επέλθει μέσω της “αύξησης των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία.

“Η πολιτεία θα πρέπει να δει την φαρμακοβιομηχανία ως έναν έντονο αναπτυξιακό πόλο, ο οποίος θα φέρει μεγάλες επενδύσεις και ανταποδοτικότητα” επεσήμανε ο Θ. Τρύφων.

Όπως ανέφερε ειδικότερα, “η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει μια ισχυρή παραγωγική βάση με 30 μονάδες και κατά την περίοδο της πανδημίας κάλυψε τρία εκατ. ασθενείς και τις εξαγωγές. Δεν σημειώθηκαν ελλείψεις και δεν επηρεάστηκε το κανάλι διανομής και διάθεσης”.

“Η επόμενη ημέρα είναι σημαντική” πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, “και θα πρέπει να υπάρξει μείωση της εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές και στήριξη στα παραγόμενα προϊόντα. Είναι καιρός αυτό το οποίο διατυπώνεται εδώ και πολλά χρόνια να γίνει πράξη”.

Ο Γ. Πολίτης στάθηκε στον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών από τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, με τον Θ. Τρύφων να χαρακτηρίζει το μέτρο “πέραν κάθε οικονομικής λογικής και τροχοπέδη για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του χώρου”.

“Η επιβάρυνση έχει κορυφωθεί μέσα στο 2019 ” είπε, ζητώντας να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος σε όσους προκαλούν την αύξηση στις δαπάνες του φαρμάκου. “Η υπερφορολόγηση του φαρμακευτικού κλάδου αγγίζει το 70%” όπως ανέφερε.