Στις μέρες μας συχνά ακούμε για τροφικές αλλεργίες ή τροφικές δυσανεξίες και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι δύο έννοιες χρησιμοποιούνται λανθασμένα ως συνώνυμα.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε μια διατροφική δυσανεξία από μια αντίστοιχη αλλεργία.Αν υποπτευθούμε πως έχεις κάτι από τα δύο,πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό για διαγνωστικά test.Aφού πρώτα κρατήσεις ένα αναλυτικό ημερολόγιο συμπτωμάτων και κατανάλωσης τροφίμων,ακολουθούν τα δερματικά tests (skin prick test),όπου μικρή ποσότητα φαγητού χορηγείται εντός του δέρματος με πολύ μικρή βελόνα,αναμένοντας κάποια αντίδραση.Επίσης γίνεται και λήψη αίματος για τον προσδιορισμό αντισωμάτων IgE.
Τροφική Αλλεργία
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αλλεργιογόνα) απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ουσιών (π.χ ισταμίνη,λευκοτριένια),οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.Αυτό που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας είναι ότι μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Τα συνηθισμένα συμπτώματα που προκαλεί μια τροφική αλλεργία είναι φαγούρα,εξανθήματα στο δέρμα ,κόκκινα μάτια,βήχας και καταρροή.
Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθούν οίδημα στα χείλη,τη γλώσσα ή το λαιμό,πονοκέφαλοι, έμετοι, διάρροια, δύσπνοια, ζαλάδα,πτώση της πίεσης ακόμα και αναφυλακτικό σοκ,το οποίο επιβάλει την άμεση αντιμετώπιση του.
Διατροφική δυσανεξία
Εκδηλώνεται κυρίως με γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως η διάρροια,η δυσκοιλιότητα,τα αέρια και το φούσκωμα.Η δυσανεξία είναι αποτέλεσμα έλλειψης κάποιου ενζύμου,το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπά ένα συστατικό. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας παρουσιάζουν πόνο στο στομάχι,φούσκωμα,δυσπεψία,ημικρανίες,φαγούρα και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.Ειδικότερα στην κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη) τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τυμπανισμός,διάρροια και απώλεια βάρους.
Σε τι διαφέρουν; Η κύρια διαφορά της δυσανεξίας από την τροφική αλλεργία είναι ότι τα συμπτώματά της δεν εμφανίζονται αμέσως μετά την κατανάλωση της τροφής, αλλά εκδηλώνονται σταδιακά κάποιες ώρες αργότερα και αφορούν κυρίως το πεπτικό σύστημα.Επιπλέον,αν και δυσάρεστα και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρά,δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μας.
Αντίθετα τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά (ακόμη και στα πρώτα 5′) από τη κατανάλωση της ”ένοχης” τροφής, συνήθως επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα (δέρμα,αναπνευστικό,γαστρεντερικό και καρδιαγγειακό σύστημα), σε βαθμό που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή μας.
Όσο περισσότερο ελέγχουμε τη διατροφή μας και γενικότερα τις καθημερινές μας συνήθειες τόσο πιο ασφαλείς και ήσυχοι θα είμαστε σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιας αντίδρασης.Όλα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χωρίς φόβο χωρίς πανικό αλλά με παρατήρηση και υπομόνη!
Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός