Προστατέψτε τα παιδιά από τον Κοξάκι

Ένα από τα μέλη της οικογένειας των εντεροιών (η οποία περιλαμβάνει επίσης τον ιό της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Α) είναι ο ιός Kοξακι και ζει στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.​

Mεταδίδεται από άτομο σε άτομο, συνήθως όταν δεν πλένουμε καλά τα χέρια μας και τις επιφάνειες που έχουν μολύνθει από περιττώματα.

Ο Κοξάκι προκαλεί ήπια γριπώδη συμπτώματα που φεύγουν χωρίς θεραπεία.

Εξαπλώνεται πολύ εύκολα αφού μεταδίδεται από τα υγρά του στόματος όπως το φτέρνισμα και το βήχα.Αξιοσημείωτη είναι η ραγδαία μετάδοσή του σε παιδικούς σταθμούς,νηπιαγωγεία και σχολεία περισσότερο σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Αν και ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιείνης, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του. Επίσης θα πρέπει τα παιδιά μας να μην μοιράζονται το φαγητό τους και το ποτό τους με άλλα παιδιά, διότι αύτο ακριβώς αποτελεί έναν από τους αμεσότερους τρόπους ανταλλαγής μικροβίων.

Εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα φροντίστε να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρο σας:

-πυρετό υψηλότερο των 38C για βρέφη μέχρι 6 μηνών

-ανορεξία-διάρροια-σπασμούς-ασυνήθιστη υπνηλία-πληγές στο δέρμα-σοβαρό πονοκέφαλο-κόκκινα,υγρά μάτια-πόνο στο στήθος ή την κοιλία.

Η διάρκεια της μόλυνσης ποικίλλει. Σε περίπτωση πυρετού χωρίς άλλα συμπτώματα, η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών αν και ο μέσος όρος εμπύρετης κατάστασης διαρκεί 3-4 ημέρες.

Αν ο ιός έχει εκδηλωθεί με λοίμωξη σε χέρια και πόδια τότε συνήθως διαρκεί 2-3 ημέρες.

Για τον Κοξάκι δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο.Ωστόσο,μπορούμε να ακολουθήσουμε μέτρα όπως η λήψη αντιπυρετικών τα οποία δεν θεραπεύουν την αιτία αλλά ανακουφίζουν τα παιδιά.

Ακόμη μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά μας πολλά υγρά για αποφυγή αφυδάτωσης.

Οσον αφορά στα εξανθήματα ευτυχώς υποχωρούν μόνα τους σταδιακά.Στόχος είναι η υποχώρηση του ιού σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες.

Με δεδομένο ότι οι παιδίατροι τονίζουν πως τα κρούσματα έχουν ”φουντώσει”, χρήζει άμεσης ανάγκης να προστατεύσουμε έμας και τα παιδιά μας πολύπλευρα ενημερώνοντας τους οικείους μας. Γι’αύτο αλλωστε και η γνώση είναι πρόληψη.

 

 

Χριστίνα Ανδρώνη- Φαρμακοποιός