Η χώρα της δυστυχίας η Ελλάδα- Τι δείχνει έκθεση του ΟΗΕ

Κολλημένη από το 2005 η χώρα μας στην 87η θέση του καταλόγου των πιο ευτυχισμένων χωρών για το 2017.

Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που παραμένει στη δεκάδα με την μεγαλύτερη μείωση.

Σύμφωνα με την λίστα που ανακοίνωσε το Sustainable Development Solutions Network με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση των χωρών που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση στην ευτυχία των πολιτών της από τη διετία 2005-2007 μέχρι τη διετία 2014-2016, με μόνο τη Βενεζουέλα και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία να την ξεπερνούν.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν μάλιστα, ότι αν και στην αντίστοιχη έκθεση του 2016 η Ελλάδα ήταν στη δεκάδα των χωρών αυτών μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία – τις δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση – στη φετινή έκθεση η Ελλάδα είναι η μόνη από τις τρεις που παραμένουν στη σχετική δεκάδα.

Η μείωση είναι της τάξης του  1,1 έναντι του 1,3 στην περσινή έκθεση.
Από τις πιο ευτυχισμένες χώρες για φέτος είναι η Νορβηγία εκθρονίζοντας τη Δανία, που είχε τα πρωτεία για πέρσι. Στον αντίποδα της λίστας των 155 χωρών βρίσκονται τα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής μαζί με τη Συρία και την Υεμένη.

Την Νορβηγία ακολουθεί η Δανία, η Ισλανδία, η Ελβετία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Σουηδία.

Στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται, αντίθετα, το Νότιο Σουδάν, η Λιβερία, η Γουινέα, το Τόνγκο, η Ρουάντα, η Τανζανία, το Μπουρουντί και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.

Η Γερμανία βρίσκεται στην 16η θέση, στην 19η το Ηνωμένο Βασίλειο, στην 31η η Γαλλία ενώ οι ΗΠΑ υποχώρησαν μια θέση και βρίσκονται πλέον στην 14η θέση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη αυτή έγινε βάσει των δεικτών: ΑΕΠ, προσδόκιμο ζωής, ελευθερίας,  γενναιοδωρίας, κοινωνικής στήριξης και η απουσία διαφθοράς σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις.