Η υπερτροφή- καύσιμο για τον εγκέφαλο

Άλλη μία έρευνα αποδεικνύει γιατί το αυγό είναι μια φυσική υπετροφή, που όλοι μπορούμε να απολαμβάνουμε άφοβα.

Η συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Φιλανδία απέδειξε ότι η κατανάλωση αυγών το πρωί είναι ευεργετική για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξεκινήστε την μέρα σας με αυγά που “ακονίζουν το μυαλό”, προτρέπουν οι Φιλανδοί επιστήμονες.

Από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, τα αυγά έχουν ενοχοποιηθεί λόγω του κρόκου τους, ο οποίος είναι πλούσιος σε χοληστερόλη. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι με την συχνή  κατανάλωσή τους, ο ανθρώπινος οργανισμός καθίσταται ευεπίφορος σε καρδιακές νόσους. Οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι είναι απολύτως ασφαλές να καταναλώνει κάποιος ως και τρία αυγά ημερησίως.

Τώρα όμως οι ερευνητές από την Φινλανδία απέδειξαν ότι καταναλώνοντας αυγά για πρωινό, όχι μόνο δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για άνοια, αλλά, αντιθέτως, ενισχύονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες. Σε σχέση με τη χοληστερόλη, η έρευνά τους κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αυγών αυξάνονει ελαφρώς τα επίπεδλά της.

H φινλαδική έρευνα διεξήχθη σε 2.497 άνδρες, ηλικίας 42 έως 60 , που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχή μνήμης. Για μία περίοδο 22 ετών, οι 337 από αυτούς είχαν εκδηλώσει νευρολογική ασθένεια, η πλειοψηφία είχε νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γίρκι Βιρτάνεν από το Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φινλανδίας, έσπευσε να τονίσει ότι, με βάση τα πορίσματα της μελέτης του, ούτε η χοληστερόλη αλλά ούτε η κατανάλωση αυγών σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας ή Αλτσχάιμερ.