Αμείωτη εξακολουθεί να παραμένει η θνητότητα από νεοπλασματικές ασθένειες, παρά την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2010, ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα παραπάνω επισημαίνουν οι καθηγητές Παθολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευστράτιος Μαλτέζος, και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Απόστολος Χατζητόλιος, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος από 24-28 Φεβρουαρίου 2016, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, τονίζουν ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και το κάπνισμα συμβάλλουν στην αύξηση των αναπνευστικών – πνευμονικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται και αυτές ως κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας.
Όπως τονίζουν οι κ.κ. Μαλτέζος και Χατζητόλιος “εάν, μέσα σε όλα αυτά, ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ασθενών που προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σκληρή και πολυμέτωπη “μάχη” καλείται να δώσει στις μέρες μας η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία, σε αγαστή συνεργασία με τις συναφείς ειδικότητες και εξειδικεύσεις της”.
Πηγή: protothema