Μειώστε τη ζάχαρη: Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Οι περισσότεροι… γλυκατζήδες, τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι πρέπει να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης από την καθημερινή τους διατροφή. Όσο κι αν πονάει, η αλήθεια είναι ότι η ζάχαρη μόνο κακό μπορεί να κάνει στον οργανισμό.

Εκτός από το γεγονός ότι τα σάκχαρα που λαμβάνουμε από τα φρούτα είναι αρκετά για τις ανάγκες του σώματός μας, πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι η ζάχαρη σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες προκαλεί εθισμό και υπερφαγία.

Διαβάστε λοιπόν έξυπνα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τη ζάχαρη έως και 30%!

1. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη. Ωστόσο, για να έχει το πρωινό σας την ίδια γλυκιά γεύση, προσθέστε αποξηραμένα φρούτα όπως μαύρες και ξανθές σταφίδες, σύκα, κράνα ακόμη και δαμάσκηνα.

2. Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά όπως είναι τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί με νερό ή φρεσκοστυμμένους χυμούς. Άν το νερό είναι πολύ… άγευστο για τα γούστα σας, δοκιμάστε να ρίξετε μερικές σταγόνες λεμόνι.

3. Άν θέλετε να φτιάξετε milkshake, προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα και όχι κάποιο μείγμα σε σκόνη. Άν τα φρούτα είναι εποχής, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γλυκό από τη φύση του.

4. Άν πίνετε τον καφέ σας πολύ γλυκό, μην πέσετε στην παγίδα να τον φτιάξετε με υποκατάστατα ζάχαρης. Ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από την ίδια τη ζάχαρη! Καλύτερα να μειώσετε σιγά σιγά την ποσότητα και θα δείτε σε λίγο καιρό ότι θα πίνετε τον καφέ σας σχεδόν με τις μισές κουταλιές ζάχαρη.

5. Προσέξτε την ζάχαρη που “κρύβεται” σε συσκευασμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μια κουταλιά της σούπας κέτσαπ, περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ζάχαρης.

6. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Άν το κάνετε αυτό, ο γλυκαιμικός σας δείκτης θα βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα χωρίς να σας πιάνουν οι γνωστές “λιγούρες”.

7. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να τρώμε περίπου 3 φρούτα την ημέρα. Από μόνα τους θα σας δώσουν την επαρκή ποσότητα σακχάρου που χρειάζεται ο οργανισμός για τις λειτουργίες του.

8. Άν φτιάχνετε γλυκά στο σπίτι, δοκιμάστε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη από εκείνη που προτείνει η συνταγή. Θα δείτε ότι η γεύση θα είναι το ίδιο γλυκιά.

9. Πείτε “ναι” στα ζεστά ροφήματα και χρησιμοποιήστε μέλι αντί για ζάχαρη. Εκτός από το ότι μας κάνουν καλό, θα σας κόψουν την όρεξη τόσο για γλυκό όσο και για αλμυρό.

10. Μήπως χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι; Προσπαθήστε να μην μαγειρεύετε πολύ πικάντικα. Αυτός είναι ο λόγος που μετά το φαγητό αναζητούμε έντονα κάτι γλυκό για να μας “αλλάξει τη γεύση”!