Η κρίση απειλεί την υγεία

Παχυσαρκία, χοληστερίνη και διαβήτης είναι μερικές από τις απειλές στην υγεία των Ελλήνων σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ), που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Όπως αναφέρει ο skai.gr η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη να αλλάξουμε άμεσα τις διατροφικές μας συνήθειες και να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής προκειμένου είτε να προλάβουμε τα απειλητικά χρόνια νοσήματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον μόνιμο ενήλικο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένας στους δύο Έλληνες είναι υπέρβαρος με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 26 όταν με βάση τις διεθνείς επιταγές θα πρέπει αν είναι το πολύ 25.

Το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών είναι υπέρβαροι ενώ το 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-29 ετών, το 51% των ανδρών και το 31% των γυναικών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Το 11,4% πάσχει από διαβήτη. Συγκεκριμένα το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών εντοπίζονται με διαβήτη. Από τους δε διαβητικούς, το 14,5% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% παίρνουν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 των ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών που έχουν αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως έμφραγμα της καρδιάς και εγκεφαλικό επεισόδιο) ευθύνονται για περίπου το 40% των θανάτων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα μέσου κινδύνου, με μεγαλύτερη συχνότητα από την Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία. Η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΜΕΝΟ η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου ήταν 4,6% και των εγκεφαλικών 1,9%. Η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%).