Κι όμως, το junk food δεν παχαίνει!

Τα ανθρακούχα ποτά, τα ζαχαρωτά και το πρόχειρο φαγητό συχνά κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Μία νέα όμως έρευνα έδειξε ότι στην πραγματικότητα η κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν σχετίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος στο 95% του πληθυσμού.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Food & Brand Lab στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ithaca της Νέας Υόρκης, γράφει “Παρόλο που ένα γεύμα που αποτελείται από σοκολάτες, μπέργκερ και coca cola δεν συστήνεται από διατροφικής άποψης, στην πραγματικότητα τα φαγητά αυτά δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με την παχυσαρκία”.

Όπως επισημαίνει η έρευνα, οι λιποβαρείς Αμερικάνοι είναι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρακούχων ποτών και γλυκών, σε σχέση με το μέσο πολίτη, ενώ οι υπέρβαροι, οι παχύσαρκοι καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

Οι παθολογικά παχύσαρκοι, εκείνοι δηλαδή με δείκτη μάζας από 44,9 και άνω, είναι εκείνοι που καταναλώνουν λιγότερα γλυκά ή αλμυρά σνακ. Καταναλώνουν όμως 50% περισσότερες ποσότητες από τηγανητές πατάτες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Παρατηρούμε επομένως πως το τρόφιμο που επί της ουσίας ευθύνεται για το επιπλέον βάρος είναι οι τηγανητές πατάτες.

Πέρα από αυτό, σημαντικά περισσότερες θερμίδες μας δίνουν τα σιτηρά, όπως το λευκό ψωμί, το λάδι , τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πρόσθετα σάκχαρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δίαιτες που αποσκοπούν στη μείωση και την πρόληψη της παχυσαρκίας ενδέχεται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως επικαλείται το sofokleousin.gr, εκείνο που έχει πραγματικά σημασία στην διατροφή είναι ο έλεγχος της ποσότητας. Ένας από τους πιο παραπλανητικούς παράγοντες είναι το δείπνο εκτός σπιτιού. Όταν δειπνούμε σε ένα εστιατόριο τείνουμε να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που θα καταναλώναμε αν ήμαστε σπίτι μας, σχεδόν 200 θερμίδες επιπλέον.

Ένα τρικ που προτείνουν οι ειδικοί σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος αλλά να μην στερηθούν τα αγαπημένα τους φαγητά, είναι να τρώνε το φαγητό τους στο πιάτο του φρούτου. Με αυτόν τον τρόπο θα ελέγχετε περισσότερο τις ποσότητες που τρώτε και θα παρατηρήσετε πως χορταίνετε με πολύ μικρότερες μερίδες απ΄ ότι νομίζατε.