Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία στο αίμα, η οποία «προδίδει» ότι αρχίζει η διαδικασία νευροεκφύλισης του εγκεφάλου, πράγμα που θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα τεστ διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ έως και μία δεκαετία προτού εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα. Όμως, ακόμη κάτι τέτοιο είναι πρόωρο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στίβεν Κιντλ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «Translational Psychiatry», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν δείγματα αίματος άνω των 200 διδύμων, αναλύοντας το επίπεδο 1.129 πρωτεϊνών.
Στη συνέχεια, σύγκριναν αυτά τα στοιχεία με τα αποτελέσματα νοητικών τεστ που έγιναν μετά από δέκα χρόνια στα ίδια άτομα. Όπως διαπιστώθηκε, το επίπεδο μίας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (ΜΑΡΚΑΡΚ5) τείνει να είναι χαμηλότερο σε εκείνους τους ανθρώπους που ο εγκέφαλός τους έχει αρχίσει να εκφυλίζεται, εμφανίζοντας «ήπια γνωστική διαταραχή», μία κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος της άνοιας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη έρευνα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ. Τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιασθούν παγκοσμίως έως το 2050, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία. Συχνά περνά πάνω από μία δεκαετία από τότε που άρχισαν οι πρώτες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, μέχρι να εμφανισθούν συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης, η σύγχυση και η αλλοίωση της προσωπικότητας.
Οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν ότι αν η θεραπεία αρχίσει έγκαιρα, πολύ πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ο εγκέφαλος θα προστατευθεί καλύτερα. Γι’ αυτό, θεωρείται αναγκαίο να βρεθεί ένα τεστ έγκαιρης διάγνωσης του Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, τα ποικίλα νοητικά ερεθίσματα, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση βοηθούν τον εγκέφαλο να διατηρείται πιο υγιής.