Καθώς η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει γίνει πλέον για πολλούς ανθρώπους εθισμός, οι επιστήμονες εστίασαν τις τελευταίες τους μελέτες για την επίδραση αυτών στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία χιλιάδες άτομα παγκοσμίως περνούν 3 δισ. ώρες την εβδομάδα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένας νέος άνθρωπος θα έχει περάσει 10.000 ώρες μπροστά από μια οθόνη μέχρι να γίνει 21 ετών.
Μια νέα έρευνα, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B., υποστηρίζει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια χρησιμοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται κερκοφόρος πυρήνας, ο οποίος είναι γνωστό ότι οδηγεί σε απώλεια της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 26 άτομα που ήταν τακτικοί παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και 33 άτομα που δεν έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Στους συμμετέχοντες έδωσαν ένα ειδικό κράνος με το οποίο κατέγραφαν τα εγκεφαλικά κύματα και τις κινήσεις των ματιών τους. Στη συνέχεια τους έβαλαν να παίξουν σε ένα εικονικό λαβύρινθο με δέντρα και βουνά, μέσα στα οποία έπρεπε να βρουν κάποια αντικείμενα.
Όπως παρατήρησαν, τα άτομα που ήταν παίκτες χρησιμοποιούσαν τον κερκοφόρο πυρήνα σε ποσοστό 81% ενώ, τα άτομα που δεν συνήθιζαν να παίζουν τον χρησιμοποιούσαν μόνο σε ποσοστό 42%. Μάλιστα οι δεύτεροι χρησιμοποιούσαν περισσότερο το χωρικό σύστημα μνήμης του εγκεφάλου τους, δηλαδή τον ιππόκαμπο.
Όπως λένε οι επιστήμονες, μελέτες που είχαν γίνει επί του θέματος στο παρελθόν είχαν δείξει, ότι η μείωση του όγκου αυτής της περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, σχετίζεται με νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της κατάθλιψης.
Σήμερα με τη νέα μελέτη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν οι παίκτες έχουν λιγότερη φαιά ουσία, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του κερκοφόρου πυρήνα, τότε μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές ασθένειες. Όπως λένε, τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ακεραιότητα του ιππόκαμπου, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ.